Demir metrajı hesabı için autocad vba ile bilgisayar programı geliştirilmesi
With autocad vba developing a computer program for quantity takeoff rebar
  1. Tez No: 365240
  2. Yazar: FUAT TAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ BAŞAĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demir metraj, AutoLISP, AutoCAD VBA, Quantity takeoff rebar, AutoLISP, AutoCAD VBA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışması, inşaat sektörü içinde bulunan proje, metraj ve keşif bürolarının, mühendislik ve müşavirlik firmalarının ve kamu kurumlarının hesaplamalarında ve/veya çalışmalarında kullandıkları DWG formatlı dosyaları kullanarak demir metrajı yapabilen bir program geliştirmesi amacıyla hazırlanmıştır. İnşaat mühendisliği alanında da sıkça kullanılan AutoCAD programı özellikle statik hesaplamalar yapabilen İDECAD, STA4CAD ve PROBİNA gibi CAD tabanlı ticari yazılımlardan alınan uygulama projelerinin çizimlerini gerçekleştirmek için veya çizim çıktılarını düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu ticari programlar statik çözümlerinin yanında, demir, kalıp ve beton metrajını da hesaplayabilmektedir. Ancak, hesaplanan donatı miktarları bazı durumlarda projenin üzerine yazılmamakta, bazı durumlarda ise çıktı miktarlarıyla uyuşmamaktadır. Bu durumda el ile tek tek sayılıp EXCEL benzeri hesap tablolarına işlenmesi gerekir. Ancak, donatı paftalarının metrelerce uzunlukta olduğu düşüldüğünde, bu durum birçok hatalara neden olmaktadır. İnşaat Mühendisliği alanındaki bu açığı kapatmak amacıyla AutoCAD programının içerisindeki yazılım dillerinden olan AutoLISP ve VBA (Visual BASIC for Aplication), kullanılarak DWG formatındaki statik projeler üzerinden demir metrajı yapabilen bir program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is written to develop a program for quantity takeoff rebar from DWG format which is most frequently encountered in the construction industry projects and exploration firms, engineering and consulting firms, construction companies and public institutions As is known from the field of civil engineering frequently used AutoCAD in particular are used for performing drawing whics is received from commercial software such as capable of static calculations ideCAD , STA4CAD PROBİNA CAD-based applications or drawings of the project outputs. In addition to static solution, these commercial programs can also calculate the quantities takeoff of rebar, mold and concrete .This reinforcement received from a commercial program amounts some times are not writing or do not coincide with the amount of output at some time . In this case, it must be counted manually and it must be processed individual into like EXCEL spreadsheet but when it is considered that reinforcement layouts are becoming meters in size, this situation cause error .In this respect, in the field of Civil Engineering in order to close this gap a quantıty takeoff rebar program which is capable of getting data from DWG format of static projects has been developed using the AutoLISP and VBA language (Visual Basic for Aplication), which are the program languages within AutoCAD .