Kliniğimizde tekrarlayan sezaryen sıklığı, anne ve bebek için sonuçları
Frequency of repeated ceaserean section, maternal and fetal outcomes in our clinique
- Tez No: 365300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM YAMAN TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan sezaryen, plasenta previa, plasenta akreata, postpartum kanama, Repeated caeserean section, placenta previa, placenta accreata, pospartum haemorrhage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Son yıllarda sezaryen ile doğum oranı tüm dünyada artış göstermektedir. Sezaryen sayısı arttıkça, plasenta previa, plasenta akreata, uterus rüptürü, peripartum histerektomi gibi komplikayonların arttığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, dört ve daha fazla sezaryen geçiren hastalar ile daha az sezaryen geçiren hastaların sıklığı, yönetimi, anne ve bebek üzerindeki sonuçları karşılaştırıldı. Sonuçlara dayanarak, gelişebilecek komplikasyonların önceden tahmini, anne ve bebek için morbidite ve mortalitenin azaltılması amaçlandı. Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 01.01.2013-31.12.2013 tarihleri arasında başvuran ve sezaryenle doğum yapmış 635 hasta dahil edildi. Verilerine ulaşılamayan ya da çoğul gebeliği olan 18 hasta çalışmaya alınmadı. Çalışmaya dahil edilen 635 hasta iki gruba ayrıldı. Daha önce bir ve iki kez sezaryen geçiren hastalar birinci gruba, üç kez ve daha fazla sezaryen geçiren hastalar ikinci gruba dahil edildi. Çalışmamızda hastaların yaşları 18-51 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 31,38±5,21 olarak saptandı. İkinci grupta plasenta previa %7,9, plasenta akreata %6,3, uterus rüptürü %1,6, maternal yoğun bakım ihtiyacı %4,4, masif kanama %2,5, kan transfüzyonu %8 ve preterm doğum %42 olarak saptandı. Birinci grupta ise bu komplikasyonlar daha düşük oranlarda tespit edildi. Sonuç olarak, ikinci grupta birinci gruba göre maternal ve neonatal komplikasyon riskinde artış olduğunu tesbit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, the rate of delivery via caeserean section is increasing throughout the world. It's shown that incidence of complications; like plasenta previa, plasenta accreata, rupture of uterus and peripartum hysterectomy incrase with the number of previous caeserean sections. In our study, we compared incidence of caeserean sections, manegement and maternal fetal outcomes in women who have had four or more previous caeserean section with those in women with less order caeserean section. According to results, we aimed to estimate complications that might be occured and to decrease maternal and fetal morality and morbidity rates. Our study defined 635 women giving birth between 01.01.13 and 31.12.13 via caeserean section in Dicle University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology Clinique. 18 women that had multipl pregnancy or whose datas were not received excluded from the study. The 635 patients includued in the study were divided into two groups. Women who hae had one or two caeserean sections were identified in group 1 and those with three or high order previous caeserean sections identified in group 2. Women age ranged from 18 to 51 and mean maternal age was 31,28±5,21. The rate of placenta previa was 7.9 %, placenta accreata 6,3 %, rupture of uterus 1,6 %, maternal critical care admission 13%, blood transfusion 8% and preterm delivery 42% in group 2. This complications were less prevalant in group one. As a result, we concluded that women in group 2 have a significantly higher risk of maternal and neonatal complications than woman in group 1.