Sezaryen sonrası vajinal doğum ile sezaryen doğumun maternal ve neonatal sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of maternal and neonatal outcomes of post-cesarean section vaginal delivery and cesarean section delivery
  1. Tez No: 749400
  2. Yazar: ALİ CAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE TANRIDAN OKCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen doğum, vajinal doğum, SSVD, TOLAC, VBAC, ERCD, Cesarean delivery, vaginal delivery, SSVD, VBAC, ERCD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı bölgenin en çok doğum yapılan üçüncü basamak hastanesinde sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) hastalarının retrospektif değerlendirilerek başarılı SSVD'yi etkileyen en önemli faktörlerin tespiti, maternal ve fetal sonuçların elektif sezaryenler ve tam açıklık ile sezaryene alınan eski sezaryenliler ile retrospektif karşılaştırılarak fark olup olmadığının bulunması olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif dizayn edildi. 1 Ocak 2015 – 30 Eylül 2021 tarihleri arasında SSVD yapılan hastaların elektronik ortamdan yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, etnisite, gravida, parite, abortus, sistemik hastalık öyküsü, geçirilmiş sezaryen sayısı, önceki gebeliklerdeki C/S endikasyonu, başvurudaki servikal açıklığı, Bishop skoru, doğum haftası, yeni doğan apgar, boy, kilo, cinsiyet, doğum öncesi maternal hemogram parametreleri: HB, Platelet, aPTT, PT, INR, fibrinojen, doğum sonrası maternal hemogram parametreleri: HB, Platelet, aPTT, PT, INR, fibrinojen seviyeleri, maternal sonuçlar rüptür, yara yeri enf, postpartum yatış süresi, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) gereksinimi varsa yatış süresi, varsa kan transfüzyonu ve sayısı, doğum şekli (NVD, Acil C/S), fetal sonuçlar YBÜ gereksinimi olup olmadığı kaydedilecektir. Kontrol grubu olarak benzer haftalarda geçirilmiş sezaryen endikasyonu ile elektif sezaryen yapılan gebeler ve tam açıklık ile sezaryene alınan gebeler retrospektif taranarak sonuçlar karşılaştırılacaktır. Bulgular: Çalışmamızda kliniğimize tam açıklık ile gelen eski sezaryenli hastaların ve ERCD (Elektif Tekrarlayan Sezaryen Doğum) gruplarının ve tam açıklık ile sezaryene alınan hastaların retrospektif analizi yapılmıştır. Major komplikasyonlardan uterin rüptür, SSVD grubunda 1 hastada meydana gelmiştir. Her ne kadar SSVD günümüzde yaygınlaşan bir metot olmasa da kliniğimize tam açıklık ile başvuran hastaların; kan transfüzyon ihtiyacı, mobilizasyon süreleri, yatış süreleri, post-pre hgb değerleri, post-pre plt değerleri, yeni doğan APGAR skorları, mesane yaralanması ve yara yeri enfeksiyonu açısından SSVD grubunu daha başarılı bulunmuştur. Sonuçlarımız SSVD lehine olsa da çalışmamızdaki kısıtlılıklardan dolayı daha kapsamlı hasta grupları içeren çalışmaların gerekmekte olduğu kanısındayız. Sonuç: Tam açıklık ile gelen eski sezaryenli hastaların normal doğurtulması sezaryene alınmasına nazaran daha iyi maternal ve fetal sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Aim of this study is in our Hospital compare with 3 delivery groups which are Vaginal Birth after Caserean (VBAC), Elective Repeated Cesarean Section (ERCD) and 10 point Bishop score emergent repetitive cesarean. Material and Methods: Our study was designed retrospectively. Patients with VBAC between 1 January 2015 and 30 September 2021 were evaluated. Evaluated parameters are; age, height, weight, BMI, ethnicity, gravida, parity, abortion, history of systemic disease, number of previous cesarean sections, indication for previous cesarean section, cervical dilation at presentation, neonatal Apgar, laboratory values and delivery complications. Those parameters were compared with ERCD group and 10 point Bishop score emergent repetitive cesarean group. Results: In our study, retrospective analysis of patients with previous cesarean section who came to our clinic with 10 score of Bishop, ERCD (Elective Repeated Cesarean Section) groups and patients who emergency cesarean section with 10 score of Bishop were performed. Uterine rupture, one of the major complications, occurred in 1 patient in the VBAC group.. Although VBAC is not a widespread method today, patients who applied to our clinic with full clarity; The VBAC group was found to be more successful in terms of blood transfusion need, mobilization times, hospitalization times, post-pre HGB values, post-pre plt values, newborn APGAR scores, bladder injury and wound infection. Conclusion: Normal delivery of patients with previous cesarean section with presenting 10 Bishop score provided better maternal and fetal outcomes compared to 10 Bishop score cesarean section.