Toplu beslenme personelinin çalışma koşulları ve iş tatmin düzeylerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Investigation and evaluation of the working conditions and employee work satisfaction levels in the mass catering systems
- Tez No: 365324
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: food service systems, job satisfaction, staff
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tablo 5.1: Personelin aldıkları puanlara göre beslenme bilgi düzeyleri değerlendirme kriterleri 18 Tablo 5.2: Personelin aldıkları puanlara göre iş doyum düzeyleri değerlendirme kriterleri 19 Tablo 5.3: İş Doyum Sorularının Konulara Göre Dağılımı 20 Tablo 6.1: Demografik Özelliklerin Dağılımı 21 Tablo 6.2: Beslenme Bilgi Puanı Ortalaması ve İş Doyumu Ortalamasının Cinsiyet ile Karşılaştırılması 22 Tablo 6.3: Beslenme Bilgi Puanının Cinsiyet ile Karşılaştırılması 22 Tablo 6.4: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Medeni Durum ile Karşılaştırılması 23 Tablo 6.5: Beslenme Bilgi Puanının Medeni Durum ile Karşılaştırılması 23 Tablo 6.6: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Eğitim Durumu ile Karşılaştırılması 24 Tablo 6.7: Beslenme Bilgi Puanının Eğitim Durumu ile Karşılaştırılması 25 Tablo 6.8: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Meslekte Çalışma Süresi ile Karşılaştırılması 25 Tablo 6.9: Beslenme Bilgi Puanının Meslekte Çalışma Süresi ile Karşılaştırılması 26 Tablo 6.10: Beslenme Bilgi Puanı İş Doyumunun Mesleki Unvan ile Karşılaştırılması 26 Tablo 6.11: Beslenme Bilgi Puanının Mesleki Unvan ile Karşılaştırılması 27 Tablo 6.12: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Katılınılan Eğitim Programı ile Karşılaştırılması 27 Tablo 6.13: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun mesleki bilgisinin yeterli olduğu düşünülmesi ile Karşılaştırılması 28 Tablo 6.14: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Çalışılan Kurum Statüsüyle Karşılaştırılması 29 Tablo 6.15: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Çalışılan Yataklı Tedavi Merkezindeki Yatak Sayısı ile Karşılaştırlması 29 Tablo 6.16: Beslenme Bilgi Puanı ve İş Doyumunun Toplu Beslenme Hizmetine Göre Karşılaştırlması 30 1. ÖZET Bu araştırma, Elazığ'da bulunan, toplu beslenme sistemlerinden biri olan yemek fabrikalarında; Üretimden sorumlu personelin genel özelliklerini ortaya koymak, beslenme/toplu beslenme bilgi düzeylerini belirlemek, çalışma koşullarıyla iş tatmin ve iş doyum düzeylerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Elazığ ilinde bulunan 5 farklı kurumla görüşülmüştür. Bunun sonucunda çalışma Toplu Beslenme Sistemleri alanında çalışan ve anket sorularını cevaplamayı gönüllü olarak kabul eden yaklaşık 99 toplu beslenme personelinin katılımıyla yürütülmüştür. Çalışmada yer alan katılımcılardan %89,9'u erkek iken, %10,1' i ise kadın katılımcılardan oluşmaktadır. Genel olarak katılımcıların yaş ortalaması 39,88±7,97 olarak tespit edildi. Ankete katılan kişilerin %5,1'i Lisans mezunu iken, %43,4'ü Lise, %27,3'ü Ortaokul, %22,2' si İlkokul ve %2,0'si ise belirtilen eğitim standartlarından daha farklı bir eğitim alan kişilerdir. Araştırma kapsamında yer alan kişilerin %54,5'i garson olarak görev yaparken, %35,4'ü aşçı, %6,1'i bulaşıkçı, %3'ü temizlik elemanı ve %1,0'i, ise kasap olarak çalışmaktadır. Erkeklerin İş Doyumu ortalaması kadınlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Investigation And Evaluation Of The Working Conditions And Employee Work Satisfaction Levels In The Mass Catering Systems This research conducted in order to determine, general characteristics of employees who responsible from production, their level of knowledge about food / catering systems, their working conditions and level of job satisfaction in food factories which are part of mass catering systems, in Elazig. 5 different mass catering systems were interviewed, located in Elazığ. As a result of these interviews 99 mass catering system employees were voluntarily accepted to answer the questionnaire. 89,9 % of patricipants were male, 10,1 % participants were female in the research. The average age of the participants was found to be 39,88±7,97 overall. 5,1 % of participants had undergraduate degree, 43,4 % had high school degree, 27,3 % had secondary school degree, 22,2 % had primary school degree and 2,0 % had different kind of education. In addition, within this research 54,5 % of the employees were working as waitress, 35,4 % were working as chef, 6,1 % working as dishwasher, 3 % were working cleaning staff and 1 % working as butcher. Job satisfaction of men was statistically and significantly high compared with women (p0,05) Also wage satiety had positive effect (p >0,05) on participants' nutritional habits but that has no meaning statistically. (p>0,05). As a result, while a workplace have good working conditions, and the expectations of the employer can not be ignored, employees will love their job and this will ensure work satiety. This situation leads to positive results both employer and employees.