Bipolar bozukluğu olan yetişkinlerin beslenme ve sağlık durumları ile uygulanacak diyet tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Effects of emotional eating behaviour and eating disorders on nutritional status in adults with bipolar disorders
- Tez No: 365323
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Beslenme ve Diyetetik, Psychiatry, Psychology, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Beslenme bozuklukları, Beslenme durumu, Bipolar bozukluk, Diyet, Diyet tedavisi, Sağlık, Yemek yemek, Nutrition, Nutritional habits, Nutrition disorders, Nutritional status, Bipolar disorder, Diet, Diet therapy, Health, Eating
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma İstanbul'da özel bir psikiyatri hastanesine başvuran 18 – 65 yaş arası 21 kadın, 9 erkek olmak üzere toplam bipolar bozukluğu olan 30 yetişkin katılımcının duygusal yeme davranışının ve yeme bozuklukları durumlarının beslenme durumuna etkisini saptamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Katılımcılara genel, sağlık ve beslenme durumu bilgileri, yeme davranışı (Duygusal Durum Yeme Anketi (EESQ) ve Revize Edilmiş Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R18)) ve besin tüketim durumlarını içeren anket yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Ortalama yaşları 38,93 ± 7,6 yıl olan katılımcıların EESQ'ye göre çoğu (%62,7) canı sıkıldığında, yarısı (%50,0) yalnız olduğunda, %43,6'sı ise kafası karışık olduğunda yemek yediğini belirtmiştir. TFEQ-R18'ye göre kadınların duygusal yeme puanları erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Obez (%19,1) olan katılımcıların duygusal yeme puan ortalamaları, normal (%49,1) ve hafif şişman (%30,0) katılımcıların puanları arasındaki fark da önemli düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Besin tüketimi ile TFEQ-R18 ve EESQ ilişkisinde katılımcıların enerji alımları ile kontrolsüz yeme puanları arasında pozitif; bilişsel kısıtlama puanları arasında ise negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Duygusal yeme puanı ile enerji ve makro besin öğeleri alımı arasında herhangi bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, bireylerin çeşitli duygu durumlarında gösterdikleri duygusal, kontrolsüz ve bilişsel kısıtlama gibi psikolojik yeme davranışlarının, bireylerin beslenme durumunu etkilediği ve özellikle kadın katılımcılarda başta tıkınırcasına yeme (binge Eating) sendromu olmak üzere çeşitli yeme bozukluğu durumunun olduğu görülmüştür. Bu nedenle, sağlıklı beslenme konusunda verilecek eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde yemek yemenin psikolojik yönü de göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted at a private psychiatric hospital in İstanbul. The study was planned and carried out on a group aged between 18-65, 21 women and 9 men, a total of 30 adult participants in order to determine the effects of emotional eating behaviour and eating disorders status on their nutritional status. Participants were administered general health and nutritional status information, eating behaviour (Emotional Eating Status Questionnaire (EESQ) and Revised Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ- R18)), and food consumption surveys with face to face interview. The mean ages of the participants 38,93 ± 7,6 and according to EESQ, most of (%62,7) eat when they are bored, half (%50,0) when they are alone, and %43.6 eat when they are stressed and confused. TFEQ-R18 emotional eating scores of women are statistically significantly higher than men (p<0,05). Emotional eating scores of obese (%19,1) participants are statistically significantly higher that the scores of the participants who are normal (%49,1) are slightly overweight (%30,0) (p<0,05). The dietary intake relationship with TFEQ-R18 and EESQ shows positive correlation between energy consumption with uncontrolled eating and negative correlation with cognitive restrained (p<0,05). Emotional eating scores and energy and macronutrient intake does not have a statistically significant relationship (p>0,05). As a result, people's nutritional status are effected by their eating behaviour such as uncontrollable, emotional eating or cognitive restrained and especially in female participants, particularly binge eating (Binge Eating) syndrome, including the status of the various eating disorders was found. Therefore, educators of healthy nutrition and diet should also consider the psychological aspect of eating behaviours.