Bursa il merkezindeki kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin duygusal zeka ve profesyonelliğe ilişkin davranışları
Emotional intelligence capabilities and professionalism behaviors of nurses working in public hospitals in bursa province
  1. Tez No: 365336
  2. Yazar: DERYA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM İŞSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Profesyonellik Davranışları, Hemşirelik, Emotional Intelligence, Professionalism Behaviors, Nurse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Araştırma; Bursa il merkezindeki kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin duygusal zekâ yetenekleri ve profesyonelliğe ilişkin davranışlarının tanımlanması, değişkenlere göre incelenmesi ve arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile tanımlayıcı nitelikte yapıldı. 18 Temmuz 2013- 18 Aralık 2013 ayları arasında; Bursa Devlet Hastanesi, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'nde yürütülmüş olup çalışmanın örneklemini gönüllü 602 hemşire oluşturmaktadır.. Veriler Hemşirelikte Profesyonelliğe İlişkin Davranışsal Envanter ve Bar-On EQ Duygusal Zekâ Anketi olmak üzere iki araç ile toplandı. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar, OneWay Anova testi, Tukey testi, t testi, Kruskal Wallis testi, Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Hemşirelerin profesyonellik ölçeğinin alt boyut puanları ortalaması incelendiğinde;“Eğitimsel Hazırlık”(0.85±0.59),“Yayın”(0.04±0.29),“Araştırma”(0.14±0.42),“Meslek Örgütleri”(0.44±0.63),“Toplumsal Hizmet”(0.23±0.75),“Yeterlilik/Sürekli Eğitim”(0.70±0.79),“Hemşirelik Kodları”(0.44±1,09),“Teori”(1.78±1.15),“Otonomi”(0.09±0.42) ve profesyonellik davranışları puanının (4.72±3.35) olduğu görülmektedir.. Hemşirelerin duygusal zekâ yetenekleri ana boyut puanları incelendiğinde,“Genel Ruh Durumu”(46.04±6.83),“Stresle Başa Çıkma”(42.80±6.09),“Uyumluluk”(51.97±6.73),“Kişilerarası Beceriler”(69.12±9.13),“Kişisel Beceriler”(85.51±11.10) ve duygusal zekâ yetenekleri puan ortalamalarının (295,45±33) olduğu görülmektedir. Duygusal zeka ana boyutları ile profesyonellik alt boyutları arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda; orta ve güçlü düzeyde bir anlamlılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in descriptive attribute on the nurses who work in the public hospitals in Bursa province center in order to define, analyze according to variables and examine the relationship between their emotional intelligence capabilities and behaviors related to professionalism. The research was conducted between July 2013 and December 2013, in Bursa State Hospital, Şevket Yılmaz Education and Research Hospital, Dörtçelik Children's Hospital and Çekirge State Hospital, and the sample of the study consisted of 602 volunteer nurses. The data was collected by the two means of the Behavioral Inventory Related to Professionalism in Nursing and the Bar-On EQ Emotional Intelligence Survey. Descriptive statistical methods of the OneWay Anova Test, the Tukey Test, the T-Test, the Kruskal-Wallis Test and the Pearson Correlation Analysis were used in the evaluation of the data. When the nurses' sub-dimension scores of professionalism scale were examined,“Educational Preparation”(0.85 ± 0.59),“Publication”(0.04 ± 0.29),“Research”(0.14 ± 0.42),“Professional Organizations”(0.44 ± 0.63),“Social Services”(0.23 ± 0.75),“Proficiency/Progressive Education”“(0.70 ± 0.79), ”Nursing Codes“(0.44 ± 1.09), ”Theory“ (1.78 ± 1.15), ”Autonomy“ (0.09 ± 0.42) and professional behavior (4.72 ± 3.35) were found. When the nurses' main dimension scores of emotional intelligence capabilities were examined, ”General Mental Status“ (46.04 ± 6.83), ”Stress Coping“ (42.80 ± 6:09), ”Compatibility“ (51.97 ± 6.73), ”Interpersonal Skills“ (69.12 ± 9.13), ”Personal Skills" (85.51 ± 11.10) and the mean scores of emotional intelligence (295.45 ± 33) were found. The correlation analysis between the emotional intelligence main dimensions and the professionalism sub-dimensions did not reveal a medium or strong level of significance.