Kolesteatomlu ve kolesteatomsuz kronik otitis media hastalarında hayat kalitesi ve ruh sağlığının değerlendirilmesi
Mental health and quality of life in patients who have chronic otitis media with cholesteatoma and without cholesteatoma
  1. Tez No: 365351
  2. Yazar: DİLEK KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: kronik otitis media, kolesteatom, yaşam kalitesi, ruh sağlığı, chronic otitis media, cholesteatoma, quality of life, mental health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kronik otitis media (KOM), kulak zarı perforasyonu, işitme azlığı ve intermittant otore ile seyreden bir hastalıktır. KOM, kolesteatom veya kolesteatom olmadan görülebilir. Kolesteatom, temporal kemikte/orta kulakta, ektopik germinatif tabakanın üzerinde skuamöz hücreli bir matriks ile keratin debrislerin oluşturduğu bir dokudur. KOM, hastalarda işitme azlığına bağlı lisan gelişimini, otoreye bağlı olarak sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Bu çalışmada kolesteatomlu ve kolestatomsuz KOM hastalarında hayat kalitesi ve ruh sağlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Nisan 2013-Mayıs 2014 tarihlerinde 18 yaş üzeri, okur-yazar olan toplam 73 hastada yapıldı. Çalışmaya alınan hastalar kolesteatomlu KOM (25 hasta), kolesteatomsuz KOM (27 hasta) ve sağlam kulakları olan kontrol grubu (21 hasta) olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek için short form - 36 (SF-36), psikolojik problemlerini araştırmak için kısa semptom envanteri (KSE), anksiyete durumu için ise durumluk sürekli kaygı ölçeği (STAI-TX1, TX2) kullanıldı. KSE'de kolesteatomlu ve kolesteatomsuz KOM hastalarında somatizasyon kontrollere göre anlamlı yüksek bulundu. Kolesteatomlu ve kolesteatomsuz KOM'lar arasında ise benzer saptandı. Obsesif kompulsif bozukluk, kişiler arası duyarlılık, depresyon, anksiyete bozukluğu, hostilite, fobik anksiyete, paranoid düşünceler, psikotisizm, ek maddeler (iştahsızlık, uykuya dalamama), rahatsızlık ciddiyeti indeksi, belirti toplam indeksi puanlarının ortalamaları 3 grup içinde benzer olduğu görüldü. SF-36 ölçeğinde ise kolesteatomlu KOM'lar ile kontroller arasında ağrı ve genel sağlık parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken, kolesteatomsuz KOM'lar ile kolesteatomlu KOM'lar ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark yoktu. Kolesteatomsuz KOM'larda ise fiziksel ve sosyal fonksiyon kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti. Sonuç olarak KOM psikolojik problemlere yol açabilen bir hastalıktır. Hastanın tedavi sürecine devamlılığı ve yaşam kalitesinin artırılması için psikiyatrik açıdan da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic otitis media (COM) is a disease characterized by perforation of the tympanic membrane, hearing loss and intermittent otorrhea. COM can be seen together with cholesteatoma or without cholesteatoma. Cholesteatoma is a tissue made up of ectopic squamous cells with a matrix on the germinative layer of keratin debris in the temporal bone/middle ear. COM may adversely affect language development depending on hearing loss and patients' social relationships associated with otorrhea. In this study, we aimed to evaluate quality of life and mental health in chronic otitis media patients with cholesteatoma or without cholesteatoma. Our study was performed between April 2013 and May 2014 in total 73 patients who were at least 18 years old and literate. The study consisted of three groups: 1. COM with cholesteatoma (25 patients), 2. COM without cholesteatoma (27 patients) and 3. control group without COM (21 patients). Short form-36 was used to evaluate the quality of life of patients, brief symptom inventory was used to investigate the psychological problems and the state of anxiety and the trait anxiety scale (STAI-TX1, TX2) was used to determine anxiety states. In brief symptom inventory, somatization in patients with cholesteatoma and without cholesteatoma COM were significantly higher than in control groups. But the cholesteatoma and without cholesteatoma COM groups were similar. Obsessive-compulsive disorder, interpersonal sensitivity, depression, anxiety disorder, hostility, phobic anxiety, paranoid ideation, psychoticism, additional agents (loss of appetite, inability to sleep), disease severity index, total index scores of symptoms was similar seen in the 3 groups. In the SF-36 scale, the pain and terms of overall health parameters were revealed statistically significant between COM with cholesteatoma and control groups when COM without cholesteatoma groups were similar to others. In cholesteatoma COM, physical and social functioning was significantly higher compared to control groups. As a result COM is a disease that can lead to psychological problems. Compliance of the patient in the treatment process and monitoring of the patients for mental health in terms quality of life is necessary.