Egzersize bağlı kas hasarının denge performansına etkisi
The effects of exercise-induced muscle damage on balance performance
- Tez No: 365427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİD KARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kreatin Kinaz, Derinlik Sıçraması, Kas Ağrısı, Denge, Creatin Kinase, Drop Jumps, Muscle Soreness, Balance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı egzersize bağlı kas hasarının denge performansına etkisini incelemektir. Çalışmaya onbir sağlıklı erkek birey gönüllü olarak katılmıştır. Çalışma rastgele çapraz deney desenine göre tasarlanmıştır. Kas hasarı egzersiz protokolü öncesi (bazal), egzersizden hemen sonrası, egzersiz sonrası 24, 48, 72 ve 96'ncı saatlerde, kas ağrı seviyeleri, kreatin kinaz (CK) aktivite düzeyleri, uyluk çevresi, tek bacak ve skuat pozisyonunda denge performansları belirlenmiştir. Kas hasarı egzersiz protokolü olarak 5 set 20 tekrarlı derinlik sıçraması uygulanmıştır. Verilerin analizi için tekrarlı ölçümlerde varyans analiz testi kullanılmıştır. Tekrarlı ölçümlerde varyans analizine göre; CK aktivite düzeylerinin zaman etkisinde (F(5-50)= 11,200; P= 0,000), algılanan kas ağrısı değerlerinin zaman etkisinde (F(5-100)= 38,441; P= 0,000), zaman x deneme etkisinde (F(5-100)= 33,710; P= 0,000) ve deneme etkisinde (F(1-20)= 62,272; P= 0,000), uyluk çevresi değerlerinin ise zaman etkisinde (F(5-100)= 3,255; P= 0,009) ve zaman x deneme etkisinde (F(5-100)= 4,526; P= 0,001) anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca skuat pozisyonunda statik dengenin genel stabilite (F(5-100)= 2,959; P= 0,016) ve anteriyor-posteriyor (F(5-100)= 3,030; P= 0,014) indekslerinin zaman etkisinde anlamlı fark bulunmuştur. Bunun dışında skuat pozisyonunda statik dengenin medial-lateral indeksinde, skuat pozisyonunda hareketli platform dengede ve statik ve hareketli platform tek bacak dengede istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; uygulanan egzersiz protokolü alt ekstremite kaslarında hasar oluşturmuştur. Egzersize bağlı kas hasarından skuat pozisyonu denge performansları bazı yönleri ile etkilenirken tek bacak denge performansları büyük oranda etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of exercise induced muscle damage on balance performance. Eleven healthy male subjects have volunteered to participate to this study. Randomized cross-over experimental design was used in the study. Muscle soreness level, creatine kinase (CK) serum activity level, mid-thigh girth, single leg and squat position balance performances were determined before (baseline), immediately after, 24th, 48th, 72nd and 96th hours after muscle damaging exercise protocol. Five sets of 20 repetitions drop jumps were performed as a muscle damaging exercise protocol. ANOVA for repeated measures were used for statistical analysis. According to ANOVA for repeated measures, there were significant main effect for time (F(5-50)= 11,200; P= 0,000) with respect to creatine kinase, significant main effect for time (F(5-100)= 38,441; P= 0,000), time x trial (F(5-100)= 33,710; P= 0,000) and trial (F(1-20)= 62,272; P= 0,000) with respect to perceived muscle soreness, significant main effect for time (F(5-100)= 3,255; P= 0,009) and time x trial (F(5-100)= 4,526; P= 0,001) with respect to mid-thigh girth. Also there were significant main effect for time regarding to squat position static balance overall (F(5-100)= 2,959; P= 0,016) and anteriyor-posteriyor (F(5-100)= 3,030; P= 0,014) scores. No significant changes were indicated in squat position static balance medial-lateral index, squat position dynamic platform balance and single leg balance index (p> 0,05). As a conclusion; muscle damage occured following the drop jump exercise protocol. Squat position balance performance was seen partly-affected by the exercise- induced muscle damage. Yet, single leg balance performance was not affected.