Tracing the remnants of an ideological struggle on space: the case of julfa, Isfahan
Mekan üzerindeki ideolojik çatsmanın izlerinin peşinde: julfa örneği, İsfahan
  1. Tez No: 365582
  2. Yazar: PARIA VALIZADEH
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü-mekan, Baskın İdeoloji, Temsiliyet, Direnç, Culfa Bölgesi, İsfahan, Thirdspace, Dominant Ideology, Representation, Resistance, Julfa district, Isfahan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mekan, sosyal ilişkiler ve politik etkiler olmadan düşünülemez. Culfa bölgesinin kentsel dönüşümü, Müslüman çoğunluklu bir ülke olan İran'da Hıristiyan azınlığın yerleşim yeri olarak ele alınıp bu tezin temel bakış açısını oluşturacaktır. Bu tezin asıl amacı, Culfa örneğinde olduğu gibi devlet-azınlık ilişkilerinin mekan dönüşümünü nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, bu çalışma Culfa'nın sosyo-mekansal dönüşümlerini, değişik egemen politik güçler ve onların ideolojik eğilim ilişkileri aracılığıyla analiz etmektedir. Kimlik, yıllar içerisindeki egemen güçlerin ideolojik eğilim değişimlerine bağlı olarak yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalır.
Özet (Çeviri)
Space cannot be considered without its own social relations and political incentives. Drawing on this conception of space as the main standpoint of the thesis, the urban transformation of Julfa district in Isfahan, which from its advent was designated for settlement of the minority Christians within a Muslim-majority country of Iran, will be studied. Indeed the main aim of this study is to demonstrate how the state-minority relations have influence on the spatial transformations of the case of Julfa. In this sense, the study analyzes Julfa's socio-spatial transformations in relation to different political ruling powers and their ideological tendencies. While it is expected to raise a concern over an identity of their district tied with themselves. The identity, which due to the ideological tendencies of changing ruling powers during years, encounters threat of demolition.