Tavukçu deresi yolu tramvay projesi uygulaması ve çevresel etki değerlendirmesi
Street-railroads project impelementation of tavukçu deresi road and environmental impact assesment
- Tez No: 365664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Raylı Sistemler, Tavukçu Deresi, Çevresel Etki Değerlendirmesi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Demiryolu konusunda dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere ülkemizde hızla ayak uydurmaktadır. Her alanda gelişmekte olan ülkemizde son yıllarda büyük ulaştırma yatırımları yapılmıştır ve halen de yapılmaya devam edilmektedir. Şöyle ki, ulusal demiryolu ağımıza her geçen gün yeni ana ve tali hatlar eklenmekte, yüksek hızlı demiryolu hatları inşa edilmekte, yeni kent içi raylı sistem hatları İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerde insanımızın hizmetine sunulmakta, modern ve konforlu ulaşım sayesinde büyükşehirde yaşam zorluğu ve stres azaltılmaya, trafikte geçen zamandan dolayı oluşan maddi ve manevi kayıplar en aza indirilmeye çalışılmaktadır. Bu gelişmelerden yola çıkarak Türkiye?nin en büyük metropolü İstanbul?da, nüfus yoğunluğu yüksek iki ilçenin içinden geçen, iki ana arteri birbirine bağlayan Tavukçu Deresi Yolu üzerinde bir raylı sistem inşasının günümüz için faydalı, gelecek için önemli bir ihtiyaç haline geleceği düşünülmektedir. Özellikle yoğun araç ve yaya trafiğinin olduğu sıkışmış bölgelerde raylı sistemlerin tesisi giderek artan trafik problemleri için de tercih edilen bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada; önerilen güzergah boyunca yapılması düşünülen tramvay hattının teknik, ekonomik, mali ve çevresel etki fizibilitesi yapılmıştır. Projenin hayata geçirilmesi durumunda karşılaşılacak zorluk ve problemler masaya yatırılmış, ekonomik ve mali getirileri incelenmiştir. Güzergah boyunca uzanan Tavukçu Deresi?nin önerilen projeden ne yönde etkileneceği de detaylı olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Our country keeps step rapidly with technological improvements upon railway in the world. All kinds of progressions in several different fields could be clearly seen in Turkey and especially in recent years transportation invesments had been done and these investments stil continue to be done. As follows, every passing day new main and secondary lines are attached to the national railway network, high speed rail lines are built, new urban rail systems are put into service in big metropolis like Istanbul, Ankara and Izmir, difficulty of transportation and likely to ocur stress diminish, pecuniary loss and intangible damages because of loss of time in traffic are minimized. Based on these investments and developments, in Istanbul, which is the biggest metropolitan city in Turkey, construction of the rail system along Tavukçu Deresi Road that interconnects two main arterial roads has serious benefits for today and it will become indispensable requirement in the future. Especially constitution of railway systems in areas with heavy vehicular and pedestrian traffic becomes the only solution ever increasing traffic problems. In that study, technical, economical, financial and environmental impact feasibility of the planned work of street railway along the aforementioned route is performed. In the condition of putting that project into practice, probable difficulties and problems are discussed in detail, economical and financial returns are examined. It is also discussed in detail how the Tavukçu Deresi, which is on the route, will be affected by the suggested project.