Türkiye'de sivil havacılık ve hava yolu ulaşımı üzerine bir araştırma
Evaluation of civil aviation and research of air transport in Turkey
- Tez No: 365678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Hava Yolu Taşımacılığı, Ulaşım Sistemleri, Swot Analizi, Değerlendirme, Civil aviation, Air Transportation, Transport Systems, SWOT Analysis, Evaluation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye'nin dışa açılma politikası, gelişen ihracat , turizm, jeopolitik konum ve coğrafi konumu itibariyle yoğunlaşan uluslar arası ilişkilerin gerçekleşmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi de hava yolu taşımacılığıdır. Ülkemizde son yıllarda hava yolları ile ulaşım sürekli yaygınlaşmaktadır. Bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalar, SWOT analizleri ve anket değerlendirilmeleri hava ulaşımının doğru stratejik planlamasına yardımcı olacaktır. Bu tezin amacı; Türkiye de Sivil Havacılık ve Hava Ulaşımını değerlendirmektir. Bu tezde birinci giriş bölümünde; konunun önemi, amacı ve tezde uygulanan yöntem açıklanmıştır. İkinci bölümde ulaşım sistemleri tanıtılmış ve karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde sivil havacılığın tarihi , genel özellikleri, ekonomik katkısı, hava ulaşımını etkileyen gelişmeler, hava ulaşımına ilişkin havacılıkla ilgili kurum ve kuruluşların istatistiki bilgilerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; İTO tarafından yapılan SWOT analizi incelenmiş; hava yolu taşımacılığında ülkemizde gelişmeyi sağlayacak stratejik planlamada sektörün güçlü yanlarının avantajları kullanılarak ve fırsatları değerlendirilerek, zayıf yanları geliştirmeye ve tehditleri bertaraf etmeye yönelik tedbirler alındığında 2023 sonu hedefleri olarak yurtiçi hava yolu yük taşımacılığı bugünkü % 0,44 oranından % 1 `e yükseltilmesi, yurtiçi hava yolu yolcu taşımacılığı bugünkü % 7,82?den % 14 `e yükseltilmesi mümkün olacağı görülmüştür. Beşinci bölümde, ?Sivil Havacılığın Genel Görünümü? başlıklı anket 100 kişiye uygulanmıştır. Anket çalışmasının sonuçlarına göre; ankete katılanlarının çoğunluğu sektörün uçak montaj yetkinliğine ve sektörün büyüme potansiyeline sahip olduğu görüşündedir.Yine çoğunluğun görüşüne göre; uçak en emniyetli ulaşım aracıdır. sektörde kurumsal kaynak ve kapasite kullanımı eksiktir. Sektörel maliyetler yüksektir. Sivil havacılıktaki mevzuat eksikliği bir olumsuzluktur. Sivil Havacılıktaki düzenlemeler sektörün gelişimine ilişkin olumlu katkı sağlamaktadır. Havacılık sektörü turizm gibi diğer birçok sektörü etkileyen bir sektördür. İstanbul yakın gelecekte bir hub(transfer merkezi) olma potansiyeline sahiptir.Tezin son bölümde Swot analizi ve anket çalışması değerlendirilerek; sonuçlar ve öneriler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Air transport is the one of the important transport system in respect of outsourcing policy of Turkey, developing export, tourism, geopolitical and geographical position and international relations. Air transport has been continuously spreaded in our country. Scientifict resarches and SWOT Analysis and Surveys vill be helpful for the of suitable stratejic planning of air transport. The aim of this thesis is evaulatıon of civil avıatıon and air transport in Turkey. In the first chapter of thesis (ıntroduction) the importance of air transport, the aim of thesis and also the method of research have been explanied. In the second chaptr transport systems have been described and compared. In the third chapter; history and general features of civil aviation, economic contribution, developments effecting air transort,statitical datas have been given for Institations which are related to air transport. In the fourth chapter, SWOT analysis which has been made by Istanbul Commerce Chamber (ITO) has been studied. It will be possiable increasing from % 0,44 percent to % 1 for freight transport and from % 7,82 to % 14 for passenger transport to in the case of use the advantages of strong sides of civil aviation , evaluations of opportunities, strengthening weak sides, eleminating of threats as 2023 aims of air transport. In fifth chapter, survey in the topic of ? General View of Civil Aviation ? survey has been implemented to a hundred people. According to results of survey, majority of participants have specified that the sector has assembly competence and development potantial. Majority of participants have also idea that the plane is the most safety transport than other. The use of source and capacity are lacking, and costs are high in the sector. Lacking of Regulations is also negative factor in the sector.Adjusting of regulations contibute positive effect in civil aviation. Civil Aviation sector effects other sectors such as tourism. Istanbul has potential to become a hub center for transfer in near future. In last chapter ; results and suggestions have been explained by evaluatig of SWOT analysis and survey.