Kentsel aydınlatma sistemleri ve ulaşım sistemine etkileri üzerine bir çalışma
A research on city lighting systems and effects on transportation systems
  1. Tez No: 365681
  2. Yazar: İBRAHİM COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ALPKÖKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Aydınlatma, Kentsel Ulaşım, Aydınlatma Sistemleri, Ulaşım Sistemleri, City Lighting, City Transportation, Lighting Systems, Transportation Systems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kentsel aydınlatma sistemleri, gerek maliyetleri, gerekse getirileri açısından günümüzde birçok çalışmaya konu olmaktadır. Kentsel ulaşım sistemlerinde, bütçenin büyüklüğü ya da kullanılan ekipmanların niteliği kadar, sistemin de büyük önemi vardır. Kentsel aydınlatma sistemleri ile kentsel ulaşım sistemleri arasında bir ilişki kurulmak istenirse, aydınlatma sistemlerinin ulaşım sistemleri için bir zorunluluk olduğu görülebilir. Bunun yanında, yine verimlilik açısından değerlendirildiğinde, ulaşım sistemlerinin istenen hizmet düzeyinde çalışabilmesi için gerekli olan optimum aydınlatma sisteminin ne olacağı incelenmelidir. Yine kentsel ulaşım sistemlerinin güvenliği açısından da aydınlatma önem arz etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, kentsel aydınlatma sistemlerinin, kentsel ulaşım sistemleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada dünya ve Türkiye?deki yol aydınlatmaları incelenerek, kentsel aydınlatma ve kentsel ulaşım sistemlerinin tanımlamalarına yer verilmiştir. Daha sonra, İstanbul Üsküdar ve Beşiktaş?ta görev yapan taksicilerin çoğunlukta olduğu örnekleme anket uygulaması yapılmıştır. Bu bağlamda çalışmada, betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen bulgular ışığında, güvenlik ve görsel açıdan aydınlatma sistemlerinin yeterliliği sorgulanmıştır. Çalışmada, anket yöntemi kullanılarak, 145 taksi şoförü ve 44 vatandaş olmak üzere toplam 189 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. İncelenen raporlarda ve anket sonuçlarında çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Researches on lighting systems mainly focus on m costs and profits of lighting. In city transportation systems, designing of the system is also as important as dimensions of the budget or qualification of used equipment. It may be argued that there is a raw correlation between city lighting systems and city transportation systems; and lighting system is compulsory for the city transportation. Moreover, it must be examined to find minimum lighting requirements for the optimum performance of transportation systems in perspective of yield. In addition, lighting is also required for city transportation for security reasons. For this reason, effects of city lighting systems on city transportation systems were examined in the study. In the research, city lighting and city transportation systems were described by examining of applications in Turkey and in the world. Afterwards, survey was applied to sample in which much of them were taxi drivers working in Istanbul Uskudar and Besiktas. In this respect, descriptive survey method was used in the research. In the light of collected data from survey, opinions on security aimed and visual lighting were compared. In the research, survey method was used, 145 taxi drivers and 44 public in total 189 people subjected to the survey. Examined reports and results of the survey analysis were evaluated.