Dergi içi reklam tasarımlarında kullanılan görseller ile tipografik öğelerin uyumu ve bu uyumun tasarımın temel ilkelerinden yararlanılarak analizinin yapılması
The coherence of visual and typograpic elements which are used in advertisment design of monthly magazines ant the analysis of this coherence benefitting from the pirinciples of design
- Tez No: 365760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, reklam, tasarım ilkeleri, Typography, advertisement, principles of design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de aylık olarak yayınlanan dergi içi reklam tasarımlarında kullanılan tipografik ve görsel unsurların birbirleriyle oluşturdukları etkileşim alanları açıklanmıştır. Etkileşimde olan bu unsurların birbirleriyle olan uyumu yine tasarımın temel ilkeleri göz önüne alınarak analiz edilmiştir. Bu analiz yapılırken Türkiye'de aylık olarak yayınlanan 9 adet dergi rastgele seçilmiş ve içindeki reklamların analizleri yapılmıştır. Analiz yapılırken, grafiksel analiz formu kullanılmıştır. Bu form görsel bütünlüğün sağlamasında önemli olduğu düşünülen ve tasarımın temel ilkelerinden olan denge, görsel hiyerarşi, oran orantı, vurgu, bütünlük, devamlılık, şekil zemin ilişkisi ve ritim gibi ilkelerden oluşturulmuştur. Grafiksel verilerin analizi, nitel araştırma yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda tasarımlarda kullanılan görsellerin dikkat çekici olduğu ve konuyla bağlantılı olduğu saptanmıştır. Görsellerin kullanımında başarı sağlanmıştır. Analiz edilen dergi reklamlarındaki başlıklarda büyük puntolar kullanılmıştır. Bu kullanım başlıkların kolay okunmasını sağlamıştır. Şekil zemin ilişkisi doğrultusunda kullanılan başlıklar zıtlık oluşturarak kendisini kolayca okutmayı başarmıştır. Bazı başlıklarda ise şekil zemin ilişkisindeki zıtlık ilkesi kullanılmadığından yazının okunması zorlaşmıştır. Gereğinden fazla bilgi vermek istenilen reklamlarda ise uzun metinlere ihtiyaç duyulduğu için küçük puntolu yazılar kullanılmıştır. Bu kullanım okuma kolaylığını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu analizler yapılırken bir takım sonuçlara varılmıştır. Varılan en temel sonuç tipografi derslerine verilmesi gereken önemin arttırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study the interaction space which typographic and visual elements used in advertisement designs in monthly magazines in Turkey form with each other is explained. The coherence of these elements in interaction is also analyzed considering the guiding principles of design. In this analysis 9 magazines that are published in Turkey monthly are picked randomly and the advertisements within are examined. While analyzing, graphical analysis form is used. This form comprises basic principles of design that are considered to be of great importance to ensure visual integrity such as balance, visual hierarchy, proportion, emphasis, integrity, persistence, figure ground relationship and rhythm. The analysis of graphical data is conducted in accordance with the qualitative research method. With the information resulting from the research, it is indicated that the visuals used in designs are striking and related to the subject. The use of the visuals is appropriately achieved. The headlines of the analyzed magazine advertisements are written in big font sizes. This use enables an easy reading of the headlines. The headlines formed in accordance with the figure ground relationship create an opposition and thus provide an effortless reading as well. Nevertheless, since some headlines do not make use of the opposition in the figure ground relationship, the reading of the text demands a lot of effort. In such advertisements that give more information than needed and thus compose of longer texts small font sizes are used. This use affects the easy reading of the text adversely. Conducting these analysis, this study comes to a set of conclusions. The most essential conclusion is that much more importance should be given to typography courses.