A guideline for the preservation and the presentation of an archaeological site case study: An archaeological wasteland within the Selçuk settlement area
Bir arkeolojik sitin koruma ve sunumu için öneriler. Örnek çalışması: Selçuk'ta terkedilmiş arkeolojik bir alan
  1. Tez No: 68700
  2. Yazar: NİLÜFER BATURAYOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Archaeology, Ayasuluğ, Presentation, Preservation, Selçuk
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
öz BİR ARKEOLOJİK SİTİN KORUMA VE SUNUMU İÇİN ÖNERİLER ÖRNEK ÇALIŞMASI: SELÇUK'TA TERKEDİLMİŞ ARKEOLOJİK BİR ALAN Baturayoğlu, Nilüfer Yüksek Lisans, Restorasyon, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Emre Madran Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cevat Erder Haziran 1997, 301 sayfa Bu tez çalışması Selçuk yerleşim alanı içinde tanımlanmış bir arkeolojik bölge ile ilgili arazi ve literatür araştırmaları ile birlikte bu bölge ve içinde bulunan anıt yapı ve bunları çevreleyen alanların koruma ve sunumu ile ilgili çeşitli niteliklerinin bir analizini içermektedir. Sözü edilen alan, kültürel turizm açısından Türkiye'nin odak noktalarından biri olup, Artemision, St Jean Kilisesi ve Isa Bey Camiinden oluşan üç önemli anıt yapı ile birlikte onbeş daha küçük ölçekli anıt ve alanı da içermektedir. Literatür araştırmaları, yerleşim alanlarının tarihi ve modern coğrafi ve sosyal konumlan ile tanımlanan tez çalışma alanı içinde bulunan onsekiz anıt ve alanla ilgili olarak daha önce yürütülmüş belgeleme ve araştırma çalışmalarına yönelik olarak ele alınmıştır. Bunlar daha sonra, adı geçen yerleşim alanları ve bunların tanımlan ile arkeolojik anıt yapılar ve alanlar hakkında değişik ölçeklerde yapılan arazi çalışmaları ve gözlemlerle desteklenmiştir. Elde edilen veriler daha sonra, bu alanlarda mevcut olan sorunların nedenlerini ve bunlara bağlı müdahale ölçeklerini tanımlayacak biçimde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir, örnek çalışması hakkında elde edilen bu bilgiler daha sonra sonuçlar bölümünde arkeolojik alanlann korunması ve sunumuna yönelik genel bir öneriler dizisi oluşturmak amacıyla kullanılmıştır, öneriler ise tanımlanan ve bunlarla ilişkide olan alanlar ile bunlann içerdikleri anıt ve alanlar ile ilgili olarak yine yukanda kullanılan aynı aynntı düzeyinde irdelenmiştir. Sunulan verilerin tanımlanan alanlarla ilgili farklı ölçeklerde çalışma ve araştırmalarla desteklenmesi gereken ön bir safhadan ileriye gidemeyeceği belirlendiğinden,VI müdahalelerle ilgili öneriler de bir ön ve belki de geçici aşamanın parçalan olarak tanımlanmıştır ki, bunlar ileride sözü edilen anıt ve alanlarla ilgili olarak yapılacak çalışma, araştırma, belgeleme ve planlamaların belkemiğini oluşturacak ve aynı zamanda bunların farklı ziyaretçilere uygun biçimde sunumunu ve bugünkü Selçuk ile sosyal ve kültürel olarak yeniden bütünleşmesini sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler. Arkeoloji, Ayasuluğ, Koruma, Selçuk, Sunum
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT A GUIDELINE FOR THE PRESERVATION AND PRESENTATION OF AN ARCHAEOLOGICAL SITE CASE STUDY: AN ARCHAEOLOGICAL WASTELAND WITHIN THE SELÇUK SETTLEMENT AREA Baturayoğlu, Nilüfer M. S., Restoration, Department of Architecture Supervisor Asst. Prof. Dr. Emre Madran Co-Supervisor: Prof. Dr. Cevat Erder June 1997, 301 pages This thesis presents a survey and research related to a defined archaeological site within the Ephesos-Ayasuluğ-Selçuk settlement area and analyzes the various aspects related to the preservation and presentation of the monuments and/or sites incorporated within it. This area forms one of the most important foci for cultural tourism in Turkey and includes the sites of three major monuments, Artemision, the Church of Saint John and Isa Bey Mosque, and those of fifteen minor ones. Research made in various sources focuses on the historic and modem geographical and social setting of the settlement areas in general and the history of previous survey and research made in relation to these eighteen defined monuments and sites; these are combined with survey and observations concerning the settlement areas and their context at various scales and the archaeological monuments and sites in detail. This data is presented and evaluated in a comparative manner in order to define the reasons and causes of various inherent problems in these areas and the possible degree of intervention at different levels. This information concerning the specific case study is then utilized in the conclusions for the formation of a set of general guidelines for the preservation and presentation of archaeological sites. Proposals are provided at the same level of detail used in the survey and evaluation for the defined areas and the monuments and/or sites they incorporate. As the presented data is accepted to be at an initial stage withIV the necessity of further survey and research designated for the various areas at different scales, the proposed interventions are defined as parts of an initial and temporary phase which would form the structure for the continuation of the survey, research, documentation and planning studies related to these areas and monuments while at the same time enabling their appropriate presentation to the various visitors and their reintegration within the socio- cultural context of modem Selçuk.