Attitude of government towards conservation of heritage in Turkey between 1930 and 1950
193-1950 yılları arasındaki döneme Türkiye'de devletin eski eserleri koruma tavrı
  1. Tez No: 3657
  2. Yazar: İPEK YALÇIN ÇERÇEL
  3. Danışmanlar: EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Eski Eserleri Koruma, Yasal Düzenlemeler, Örgütsel Düzenlemeler, Sesmi Fonlar
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Tezin konusu: 1930 ve 1950 yılları arasındaki donemde Türkiye'de devletin eski eserleri koruma tavrinin; örgütsel, yasal ve parasal yönlerden araştırılıp değerlendirilmesidir. Bu araştırmanın kaynakları, tezin zaman ve konu sınırları I. bölümde, Metodoloji başlığında yer almaktadir. Tezin amacı II. bölümdedir. - v -III. bölümde 1930-1950 döneminin öncesi, Tanzimat Dönemi ve Cumhuriyet' in ilk yılları olmak üzere iki ayri zaman dilimi olarak ele alınmıştır. Her iki dönemin de hem sosyo-ekonomik ve kültürel koşulları; hem de koruma çalışmaları genel hatları ile araştırilmiştir. Koruma çalışmaları örgütsel ve yasal yönleri ile değerlendirilmiştir. IV. bölüm 1930-1950 yılları arasındaki donemi kapsamaktadır. Yine Türkiye'nin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik koşullar ile eğitim düzeyi genel olarak verildikten sonra, koruma çalışmaları ele alınmıştır. Koruma çalışmalarının önce örgütsel düzenlemeleri araştırılmıştır. Bu örgütlerde gerçekleştirilen koruma çalışmalarını destekleyen yasal düzenlemeler ile kadro durumları ve parasal olanaklar bu başlığı izlemişlerdir. Her bölüm kendi içinde değerlendirilmiş fakat tüm araştırmada elde edilen bilginin genel bir değerlendirmesi V. bölümde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis subject; is assessment of the search for the Government's attitude towards conservation of heritage from the points of organization, legislation and finance in Turkey through the years from 1930 to 1950. The sources used for the research, time and subject limitations are included in Chapter I, under the title of Methodology. The aim of the study is explained in Chapter II. - mChapter III is considered in, two seperate time sections. The first section covers Tanzimat (Reform) Period, and the second covers the early years of Republic. Both socio-economical, cultural conditions and efforts of conservation were researched for each time sections. Conservational efforts are assessed by organizational and legislative aspects. Chapter IV. covers the period between 1930 and 1950. Conservational efforts are handled, after socio-economical conditions and educational level of Turkey were considered in general. First of all the organizational aspects of.conservational work is searched. Legislative arrangements with staff conditions and financial possibilities which support the conservational work that was realized by these organizations followed. Although every chapter is also assessed an its own, a general assessment of the information achieved throughout the whole research is covered in Chapter V. key Vords: Conservation in Turkey, Legislative Aspects, Organizational Aspects, Officials Funds. -