Ankilozan spondilitli hastalarda preobezitenin yaşam kalitesine etkileri
The effects of preobesity to the quality of life in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 365901
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ, PROF. DR. AHMET KAVAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, vücut kitle indeksi, preobezite, yaşam kalitesi, Ankylosing Spondylitis, body mass index (BMI), preobesity, quality of life
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç; Ankilozan spondilit (AS), kronik, inflamasyonla karakterize spondilartropatilerin prototipi olan bir hastalıktır. Pek çok kronik hastalık gibi AS de hastaların yaşam kalite-lerini etkilemektedir. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) toplam vücut yağı ile korelasyon göste-ren ağırlığın, boyun karesine bölünmesiyle (ağırlık (kg) / boy (m²)) bulunur. Bu ölçüm günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Biz bu çalışmayı preobezitenin AS'li hastaların yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla planladık. Yöntem; Çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı kliniğine başvuran, Modifiye New York Kriterleri'ne göre AS tanısı almış 28 hasta alındı ve kontrol grubu da 30 sağlıklı erişkinden seçildi. Hastalar kontrol grubuyla yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, öğrenim durumu, mesleki durum açısından eşleştirildi. AS hastalarının hastalık aktivitesi Bath AS Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) ile, fonksiyonel durumu da Bath AS Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ile değer-lendirildi. AS hastalarında yaşam kalitesini değerlendirmek için Ankilozan Spondilit Yaşam Kalite Anketi (ASQoL), sağlıklı erişkinlerle AS'li erişkinlerin yaşam kalitesini karşılaştırmak için ise Kısa Form - 36 (SF - 36) kullanıldı. Sonuç; AS'li hastalarda yüksek VKİ'nin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerden biridir. Yaşamın hangi alanlarında etkilenme olduğunun tespit edilmesinin, tedavi stratejilerinin belirlenmesi açısından yol gösterici olacağına inanıyoruz. Tartışma; VKİ'nin yüksek olması ve düşük öğrenim durumunun AS hastalarında yaşam kalitesini etkileyen faktörler olduğu tespit edildi. Ayrıca AS'li kadın hastalarda BASDAI değerlerinin daha yüksek olduğunu gözlemledik. AS'li hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında yaşam kalitelerinin düşük olduğunu tespit ettik. AS'li hastalarda artmış BASFI skorları ile yüksek VKİ arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
The Effects of Preobesity to Quality of Life in Patients with AS Objective; Ankylosing spondylitis (AS) is a prototype of disease of spondyloarthropathies which is chronic and charactarized by inflammation. As in many chronic diseases, quality of life is affected negatively by the disease in patients with ankylosing spondylitis. Body Mass Index (BMI), total body fat which is correlated with the weight is found by weight divided by square of height (weight (kg) / height (m²)). This method is currently the most commonly used methods. In this study we aimed to investigate the factors that affect quality of life in patients with AS. Method; 28 patients, diagnosed AS according to the Modified New York Criteria, who applied to Inonu University Medical Faculty Physical Theraphy and Rehabilitation clinic were included in the study and control group was selected as 30 healthy adults. The patients were matched with the control group by age, gender, body mass index (BMI), education and work status. The disease activity was measured by Bath AS disease activity index (BASDAI) and functional status was measured by Bath AS functional index (BASFI). ASQoL was used to evaluate the quality of life of patients with AS, Short Form - 36 (SF-36) was carried out to the patients by comparing with the control group. Conclusion; High BMI in patients with AS is one of the factors which affecting the quality of life. In which area of life is found to be affected we believe that it would be in terms of guiding strategies. Discussion; High Body Mass Index (BMI) and low education status have been determined as the factors that affect the quality of life in patients with AS. Besides, we observed that BASDAI values were higher in women patients. Compared to the control group, the quality of life were worse in patients with AS. We have observed there was a meaningful correlation between increases BASFI scores and high BMI in patient with AS.