Tiroid nodüllerinde ince iğne aspirasyon biyopsisinin tanısal değeri
The diagnostic value of fine needle aspiration biopsy for thyroid nodules
  1. Tez No: 365959
  2. Yazar: HEKİM KUZU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid İİAB, Tiroid nodülü, Thyroid FNAB, Thyroid nodules
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Giriş: Tiroid nodüllerine popülasyonda sık rastlanmaktadır. Bunların %5-10'u malign özellik taşımaktadır. İİAB ile tiroid nodüllerinin patolojisi hakkında daha doğru bilgilere ulaşıldığından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda İİAB'nin duyarlılık ve özgüllüğünü saptamayı amaçladık. Materyal ve metod: Ocak 2006 - Mart 2013 tarihleri arasında Kliniğimizde troid ince iğne aspirasyon biyopsisi uygulanan ve takiben tiroidektomi yapılan toplam 354 hasta demografik bulgular, fizik muayene, preoperatif radyoloji ve laboratuar bulguları, preoperatif İİAB sonuçları, operasyon ve postoperatif histopatolojik inceleme bulguları açısından retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların 266(%75,2)'sı kadın, 88(%24,8)'i ise erkek idi. Yaş ortalamaları sırasıyla 44.44±13.71 (12?87) ve 48.76±12.58 (21?81) yıl idi. Preoperatif dönemde fizik muayenede 232(% 65,6) hastada tiroid nodülü palpe edilirken, 122(% 34,4) hastada nodül palpe edilmedi. Boyun muayenesinde 5(%.1,4) hastada servikal lenfadenopati palpe edildi. Ultrasonografide ise hastaların 284(% 80,2)'ünde tiroid bezinde birden fazla nodül tespit edilirken 70(% 19,8) hastada soliter nodül tespit edildi. Bunların 263'ü (% 74,2)ötiroidik, 34(% 9,6)'ü hipotiroidik ve 57'si (% 16,2) hipertiroidik olarak saptandı. İİAB yapılan hastaların biyopsi sonucu 283(% 79,9) hastada benign 38(% 10,7) hastada malign, 22(% 6,2) hastada önemi belirsiz atipi ve 11(% 5,2) hastada yetersiz materyal olarak tespit edildi. İİAB'ni takiben 337(% 95,1) hastaya bilateral total tiroidektomi, 6(% 1,8)'sına lobektomi, 11(% 3,1)'ine tamamlayıcı tiroidektomi yapıldı Postoperatif histopatolojik bulgular 57(%16,2) hastada malign 297(%(83,8)) hastada benign olarak raporlandı. Sonuç: İİAB ile malign ve benign lezyon ayırımı yapılarak endikasyon dışı tiroid operasyonları önlenebilir. İİAB Tiroid malignitelerinin tanısında en güvenilir yöntem dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Thyroid nodules are frequently observed in population. 5-10% of these are malign. As more acute information is obtained with FNAB about thyroid nodule pathology, it is more frequently used. In this study, we aimed to determine the sensitivity and the specificity of FNAB. Material and Methods: 354 patients have been retrospectively examined for demographic observations, physical examination, preoperative radiology, laboratory observations, preoperative FNAB results, operation and postoperative histopathologic analyses results obtained after thyroidectomy following thin needle aspiration biopsy performed on the patients applying to our clinic between January 2006 and March 2013. Observations: In our study, 266 (75,2%) of our patients were women, while 88 of them (24,8%) were men. The mean ages were respectively 44.44±13.71(12?87) and 48.76±12.58 (21?81). Thyroid nodules were palpated in 232 (65,6%) patients during physical examination in preoperative period, while it was not palpated in 122 patients (34,4%). In neck examination, cervical lymphadenopathy has been palpated in 5 (1,4%) patients. In ultrasonography, while more than one nodule have been detected in thyroid tissue in 284 (80,2%) patients, solitary nodules have been detected in 70 (19,8%) patients. 263 (74,2%) of these were euthyroid, 34 (9,6%) were hypothyroid and 57 (16,2%) were hyperthyroid. The results of the patients undergoing FNAB were as follows: benign in 283 (79,9%) patients, malign in 38 (10,7%) patients, unknown atypical in 22 (6,2%) patients and insufficient material in 11 (5,2%) patients. Following the FNAB, bilateral total thyroidectomy has been performed on 337 (95,1%) patients, lobectomy in 6 (1,8%) patients and supplementary thyroidectomy in 11 (3,1%) patients. The postoperative histopathologic observations have been reported as malign in 57 (16,2%) patients and benign in 297 (83,8%) patients. Results: Unrecommended thyroid surgery may be prevented by doing malign and benign lesion separation using. FNAB is the most reliable method for the diagnosis of thyroid malignities.