Vasküler endotelyal büyüme faktörünün (VEGF) erken dönem kemik dokusu iyileşmesi üzerindeki etkisinin deneysel sıçan modeli üzerinde histolojik ve histomorfometrik analizi
Histological and histomorphometrical analysis of the effect of vascular endothelial growth factor (VEGF) on early period of bone healing in a rat model
- Tez No: 365996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ERSANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: VEGF, synthetic bone graft material, bone healing, bone defects
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
- Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Badalov, E. (2014). Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörünün (VEGF) Erken Dönem Kemik Dokusu İyileşmesi Üzerindeki Etkisinin Deneysel Sıçan Modeli Üzerinde Histolojik ve Histomorfometrik Analizi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oral İmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışmanın amacı; kemik rejenerasyonunda görev alan Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) ile sentetik esaslı greft materyalinin kemik içi defektlerde birlikte veya tek başına kullanımlarının yeni kemik oluşumuna etkisinin histolojik ve histomorfometrik olarak incelenmesi ve kullanılan büyüme faktörü VEGF'nin kemik iyileşmesi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada 20 adet Wistar cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Her deneğin sağ ve sol femur kemiğinde, ikişer adet dış çapı 3 mm olan kemik defekti açılmıştır. Sol femur kemiğinde açılan defektlerden ilki boş bırakılırken ikincisine sentetik kaynaklı greft materyali uygulanmıştır. Sağ femur kemiğinde ise defektlerden birine sadece VEGF uygulanırken diğerine ise sentetik kaynaklı kemik grefti, VEGF ile karıştırılarak uygulanmıştır. Deney hayvanlarının sağ femur kemiği test grubu, sol femur kemiği kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Deney hayvanları 1 haftalık iyileşmenin incelendiği grupta 7. günün sonunda, 2 haftalık iyileşmenin incelendiği grupta 14. günün sonunda sakrifiye edilmiştir. Sakrifiye edilen deneklerin histopatolojik ve histomorfometrik değerlendirmesinde; iltihap, nekroz, fibrosis ve yeni kemik oluşumuna bakılmış ve kapladıkları alan yüzdeleri hesaplanmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Birinci haftada en iyi iyileşme VEGF uygulanan grupta gözlenmiştir. En iyi kemik iyileşmesi sırası ile VEGF uygulanan grup (%46,60±5,01), VEGF'nin sentetik greft materyali ile karıştırılarak uygulandığı grup (%43,40±8,00), yalnızca sentetik greft materyali uygulanan grup (%33,10±13,79), ve boş bırakılan grup (%16,20±3,42) olarak tespit edilmiştir. İkinci haftada ise tüm gruplar arasında birbirine yakın sonuçlar olduğu saptanmıştır. Ancak en iyi kemik iyileşmesi sırası ile VEGF'nin sentetik greft materyali ile karıştırılarak uygulandığı grup (%60,60±16,15), yalnızca sentetik greft materyali uygulanan grup (%55,60±14,17), VEGF uygulanan grup (%53,90±13,33) ve boş bırakılan grup (%46,30±5,03) olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : VEGF, sentetik greft materyali, kemik iyileşmesi, kemik defektleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Badalov, E. (2014). Histological and Histomorphometrical Analysis of the Effect of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) on Early Period of Bone Healing in a Rat Model. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Oral Implantology. PhD Thesis. Istanbul. The aim of this study is to evaluate the new bone formation histologic and histomorphometrically of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) and synthetic graft material used in bone defects and to evaluate the effects of VEGF on bone healing. This study was conducted on 36 Wistar male rats. Two standard bone defects, each 3 mm in diameter, were performed for both right and left femoral bones of each animal. On the left femoral bone, one of the defects has been left empty while the secondary defect has been filled with synthetic graft material. On the right femoral bone, one of the defects has been filled with only VEGF while the secondary defect has been filled with the mixture of synthetic graft material and VEGF. Right femur of the animals have served as the test group where the left femur have served as the control group. Animals that were examined for 1 week period of healing have been sacrificed at the end of the seventh day. Animals that were examined for 2 weeks period of healing have been sacrificed at the end of the fourteenth day. Criteria such as the inflammation, necrosis, fibrosis and new bone formation has been evaluated histopathologically and histomorphometrically. All the datas were analyzed istatistically. In the first week, the best bone healing was observed in VEGF group. The best bone healing was determined in VEGF group (%46,60±5,01), VEGF+synthetic graft group (%43,40±8,00), synthetic graft group (%33,10±13,79) and empty defect group (%16,20±3,42), respectively. In the second week, all of the groups showed similar results. However, the best bone healing was determined in VEGF+synthetic graft group (%60,60±16,15), synthetic graft group (%55,60±14,17), VEGF group (%53,90±13,33) and empty defect group (%46,30±5,03), respectively.