Kronik hepatit B hastalarında IL28b gen polimorfizmi ve gen ekspresyonu'nun incelenmesi
Association between chronic hepatitis B patients and IL28B gen polymorphisims and gen expression
- Tez No: 366018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULVİ DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, IL28B polimofizm, IL28B ekspresyonu, Elazığ İli, Türkiye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yıllık 350 milyondan fazla kişide kronik hepatit B hastalığı tespit ediliyor ve yaklaşık 600.000 kişi bununla ilişkili komplikasyonlar olan karaciğer sirozu (KC S.) ve hepatosellüler karsinom HCC gibi nedenlerle ölmektedir. Tedavisinde kullanılan ilaçların, prognozu tahmin etmede kullanılan parametrelerin yetersiz kalması yeni çalışmaların yapılmasına yol açmıştır. Bazal ALT seviyesi, cinsiyet, yaş, TNF, IFN, D vitamini reseptörü, östrojen reseptörü alfa ve birçok HLA lokusundaki genetik varyasyonların KHB enfeksiyonu ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Kromozom 19 üzerindeki IL28B gen polimorfizminin HCV enfeksiyonunun KVY ve spontan klirens ile yakından ilişkili olduğu günümüzde kabul edilmektedir. Bu gen IFN λ sentezinde görevlidir. Son zamanlarda HCV enfeksiyonunda olduğu gibi KHB enfeksiyonunun prognozu, tedaviye cevabı, komplikasyon riski üzerine etkisini araştıran çalışmalar yayınlanmaktadır. Bu çalışma Türkiye Elazığ ili civarındaki KHB hastalarında; IL28B polimorfizm taraması yapmak ve IL28B polimorfizmi ile HB enfeksiyonuna yatkınlık, viral temizlenme, hastalık progresyonu, viral yük ve karaciğer inflamasyonu arasında ilişkinin olup olmadığının araştırılmak amacıyla yapıldı. Çalışmamızda KHB (n=117) ve GHB (n=29) grupları IL28B geni rs12979860 ve rs12980275 gen bölgesi polimorfizmleri açısından karşılaştırıldı. Rs12979860 gen bölgesi polimorfizimi oranları açısından bu iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu (p=0,835). Ancak rs12980275 gen bölgesi polimorfizmi oranları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık vardı. Hastanın rs12980275 gen bölgesi A/A olmasının HBV enfeksiyonunun kronikleşmesinde önemli bir risk faktörü (p< 0.001) iken G/A ve G/G olmasının HB'nin kronikleşmesine karşı önemli koruyucu bir faktör olarak rol oynadığı saptandı. Çalışmamızda KHB grubunda IL28B rs12979860 gen bölgesi CC allel sıklığı %56 bulundu. Dünyanın coğrafi bölgelerine göre bu oran farklı olabilmektedir. IL28B ekspresyon düzeyi ve HBeAg durumu ile IL28B gen polimorfizmi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Fakat daha önce yapılan bazı çalışmalarda bu parametreler arasında ilişki tespit edilmiştir. Çalışmamızda rs12980275 ve rs12979860 gen bölgelerinde aynı anda mutasyon olma ihtimali çok yüksek bulundu. Fakat bunun klinik önemi belirlenemedi. Sonuç olarak özetle çalışmamız bölgemizde bu konuda yapılan ilk çalışma olması açısından önemlidir. IL28B geni polimorfizmi genotip oranlarını ortaya koyması bakımından ilerde yapılacak çalışmalara katkı sağlayacaktır. Ayrıca daha önce üstünde fazla durulmamış olan KHB ile rs12980275 gen bölgesi polimorfizmi ilişkisi, çalışmamızda çıkan anlamlı sonuçlar neticesinde dikkatleri üzerine çekecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSOCIATION BETWEEN CHRONIC HEPATITIS B PATIENTS AND IL28B GEN POLYMORPHISIMS AND GEN EXPRESSION More than 350 million people are diagnosed for hepatitis B (HB) annually and about 600.000 people die because of the complications associated with HB such as schirrosis and hepatocellüler carcinoma. Drugs used for threatment and parameters used to predict prognosis of choronic hepatitis B (CHB) are insufficient, this is led to new studies about this field. It has been shown that; baseline ALT level, gender, age, TNF, IFN, vitamin D receptor, estrogen receptor alpha and genetic variations of HLA locus are associated with chronic hepatitis B infection. Currently it is accepted that IL28B gene polymorphism on chromosome 19 is closely associated with permanent virologic response and spontaneous clearance of hepatitis C virus (HCV) infection. This gene is responsible for the synthesis of IFN λ. Recent studies about CHB association with IL28B are being published as well as HCV infection. İn this study we investigated IL28B polymorphism ratio and association between this polymorphism and HBV susceptibility, viral clearence, disease progression, viral load, and liver inflamation in patients with CHB in Elazığ city of Turkey. In our study we compared CHB (n=117) and patient group get over hepatitis B (n=39) groups in terms of IL28B gene polymorphisms of rs12979860 and rs12980275 genes loci. Between these groups, rs12979860 gene locus polymorphism rates were not significant (p=0,835). But rs12980275 gene locus polymorphism rates between these groups were significantly different.