Kliniğimizde rektum kanseri tanısıyla ile ameliyat edilen hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
The parameters of affecting survival in patients who underwent surgery with diagnosi̇s of rectum cancer
- Tez No: 366048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, prognostik faktörler, genel sağkalım, Rectal cancer, prognostic factors, overall survival
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde Ocak 2008-Aralık 2013 tarihleri arasında rektum kanseri tanısı ile ameliyat edilen hastalar geriye dönük olarak değerlendirildi. Palyasyon cerrahisi uygulanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Rektum kanseri tanısıyla ameliyat edilen hastaların, demografik parametreleri, ameliyat öncesi klinik ve laboratuvar verileri, ameliyat bulguları, çıkarılan piyesin histopatolojik değerlendirme parametreleri ve ameliyat sonrası takip verileri değerlendirildi. Ameliyat edilen 70 hastanın 30'u (%43) kadın, 40'ı (%57) erkek idi. Ortanca yaş 61 olup 29 ile 87 arasında değişmekteydi. Tümörlerin 12'si (%17) distal, 23'ü (%33) orta, 35'i proksimal rektum yerleşimliydi. Ameliyat öncesi ortanca karsinoembriyojenik antijen değeri 3 IU/ml (0-215) idi.24 hastaya neoadjuvan kemoradyoterapi verildi. Hastaların 13'üne (%19) laparoskopik, 57'sine (%81) açık cerrahi ile rezeksiyon uygulandı. Hastalardan 15'ine (%21) anterior rezeksiyon, 51'ine (%73) aşağı anterior rezeksiyon, 4'üne (%6) abdominoperineal rezeksiyon yapıldı. Ortalama çıkarılan lenf nodu sayısı 17±1 olup 1 ile 52 arasında değişmekteydi. Metastatik lenf nodu sayısı ise ortalama 2.1±0.6, metastatik lenf nodlarının toplam lenf nodu sayısına oranı 0.14±0.03 olarak bulundu. Ortalama lenf nodu çapı 0.7±0.1 idi.Tümör evresi: hastaların 6'sı (%8) Evre 0, 7'si (%10) Evre I, 22'si (%32) Evre II, 26'sı (%37) Evre III, 9'u ise (%13) Evre IV idi. 28 Hastaya adjuvan kemoterapi, 9 hastaya adjuvan kemoradyoterapi verildi. Ortanca takip süresi 12 ay (1-58), ortanca genel sağ kalım 27 aydı. Sonuç olarak; ameliyat edilen 70 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Yapılan tek ve cok değişkenli analizler sonrası: tümörün nihai evresinin, ameliyat öncesi CEA ve CA 19-9 değerlerinin, ameliyatın elektif oluşunun ve metastatik lenf nodunun genel sağ kalım açısından anlamlı oldugu bulundu. Bu prognostik faktörlerin saptanmasının, tedavinin planlanmasında önemli yeri olacağının kanaatine varıldı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PARAMETERS OF AFFECTING SURVIVAL IN PATIENTS WHO UNDERWENT SURGERY WITH DIAGNOSİS OF RECTUM CANCER In this study, the patients who operated with diagnosis of rectal cancer between January 2008-December 2013 were retrospectively examined at Fırat Univercity Medical Hospital. The patients with noncurative palliative resection were excluded from the study. We evaluated the patient's laboratory and radiological findings, neoadjuvant and adjuvant therapy results, operations data, histopathological findings of the materials and postoperative observations. Thirty of (43%) 70 patients that operated were female and 40 patients were male. Seventeen percent of the tumors were localizated on distal rectum 33% were on middle rectum and 50% were on proximal rectum. Before the operation the median CEA value was 3 (0-215)IU/ml, mean CEA value was 11.0 ± 3.9g/dl. Thirteen patients were performed resection with laparoscopic surgery while 57 patients were performed with open surgery. Fifteen patients (21%) was performed AR, 51 patients (73%) AAR, 4 patients (6%) APR. In whole patients the mean exracted lenf node number was 17± 1 range between 1 and 51. The mean methastatic lenf node number was 2.1± 0.6. The ratio of the methastatic lenf nodes to the all exracted nodes was 0.14 The mean lenf nodes diameter was 0.7 ± 0.1. The six patients (6%) were evaluated as stage 0, seven patients (10%) as stage 1, 22 patients (32%) as stage 2, 26 patients (37%) as stage 3 and 9 patients (13%) as stage 4. After pathological phase 37 patients had an adjuvant chemotherapy and 9 patients had an adjuvant radiotherapy. The mean duration of following was 12 months (0-58), the median survey was 27 months. Consequently; 70 patients that operated were retrospectively examined. The single variable analyses on the survey was appeared that; the phase of the tumors, preoperative CEA and CA19-9 values, being elective surgery and methastatic lenf nodes were significant to overall survey. These prognostic factors of detection, treatment was concluded to be an important place in planned.