Fekal peritonit varlığında karın kapatılmasında PRP'nin (Plateletten zengin plazma) fasya iyileşmesi üzerine etkileri
The effect of PRP (Platelet rich plasma) on fascial healing during abdominal wall closure in the presence of fecal peritonitis
  1. Tez No: 366047
  2. Yazar: KENAN BİNNETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GİRGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Plateletten zengin plazma, fasyaiyileşmesi, yara iyileşmesi, Platelet rich plasma, fascia healing, wound healing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Karın ön duvarı fasyasının iyileşmesi yara iyileşmesi ile aynı prensibe dayanmaktadır . Karın ön duvarı fasyasının iyileşme hızı ve kalitesi başta enfeksiyon olmak üzere yara iyileşmesini etkileyen faktörlere bağlıdır. Fasya iyileşmesi yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi ile yakından ilişkilidir. İnsizyonel herniler cerrahi girişimin bir komplikasyonu olarak düşünülür. Bu hernilerin büyük çoğunluğu karın ön duvarını ilgilendirir. İnsizyonel herniler önemli iş gücü kaybına, morbidite hatta mortaliteye sebep olmaktadır. Karın ön duvar fasya iyileşmesinin gerek hastaya ait gerek cerrahi işleme ait faktörlerden etkilendiği ve bunun insizyonel herni için risk oluşturduğu bilinmektedir. Trombositlerin, çeşitli hücrelerin ve özellikle kök hücrelerin aktive edilmesinden sorumlu birçok biyoaktif proteinleri salgıladığı ve böylece doku yenilenmesini ve iyileşmesini hızlandırdığı artık iyi bilinmektedir. Trombositten (plateletten) zengin plazma (PRP) çok miktarda trombosit, büyüme ve pıhtılaşma faktörlerini içermektedir. PRP dokuların iyileşmesi ve yenilenmesi amacıyla ilgili yapıya uygulanır. Bu çalışmada deneysel olarak fekal peritonit oluşturulmuş ratlarda daha önce denenmemiş bir tekniği uygulayarak lokal olarak kullanılan PRP'nin yara iyileşmesi üzerine olan olumlu etkilerini göz önünde bulundurarak fasya iyileşmesi üzerindeki etkisinin ne olacağını araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada her grupta yedişer olacak şekilde toplam 28 rat kullanıldı. Grup 1 (Kontrol grubu); fekal peritonit oluşturulmadan primer fasya tamiri yapıldı, Grup 2; Fekal peritonit oluşturulmadan primer fasya tamiri yapıldı ve lokal olarak PRP uygulandı, Grup 3; Fekal peritonit oluşturularak primer fasya tamiri yapıldı, Grup 4; Fekal peritonit oluşturularak primer fasya tamiri yapıldı ve lokal olarak PRP uygulandı. Araştırma kapsamında histolojik olarak; hücre infiltrasyonu, neovaskülarizasyon, fibroblast aktivasyonu ve kollajen birikimi, biyokimyasal olarak ise doku hidroksiprolin, TNF α ve TGF β düzeyleri ölçüldü. TNF α düzeyleri PRP uygulanan gruplarda kontrol gurubuna kıyasla yüksek tespit edildi (P0.05). Yangısal hücre infitrasyonu ve kollajen birikimi bakımından gruplar arasında farklılıklar önemli bulunmadı (P>0.05). Ancak, neovaskülarizasyon ve fibroblast aktivasyonunun, PRP uygulanan ve peritonit varlığında PRP uygulanan gruplarda önemli düzeyde arttığı, peritonitli grupta ise azaldığı saptandı. PRP'nin histolojik ve biyokimyasal yara iyileşme parametrelerinden hücre infiltrasyonu, kollajen birikimi ve doku hidroksiprolin seviyesinde belirlenen artışın önemli olmadığını, aksine neovaskülarizasyon, fibroblast aktivasyonu ve TNF α düzeyinde artışın saptanmasının ise önemli olduğu ve iyileşmeyi hızlandırdığı tespit edilmiştir. PRP'nin yara iyileşmesi üzerine olumlu etkilerini göstermek için birçok cerrahi alanda yapılacak çalışmalar ile klinik uygulamalarda önemli bir yer alacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF PRP (PLATELET RICH PLASMA) ON FASCIAL HEALING DURING ABDOMINAL WALL CLOSURE IN THE PRESENCE OF FECAL PERITONITIS Healing of abdominal wall fascia is based on the same principle with wound healing. The rate of recovery of the anterior abdominal wall fascia and quality such as infection depends on factors affecting wound healing. Fascia wound healing, tissue repair and healing are closely related. Incisional hernia soccured in a previous surgical area is considered to be a complication of surgery. The majority of this type of hernia is related to the anterior abdominal wall. Incisional hernias with significant loss of manpower, are causes of morbidity and even mortality. Anterior abdominal wall fascia healing influenced either by surgical factors or influenced by patient spesific factors, this conditions are known as risk factors for incisional hernia. It is known today, platelets are responsible for the activation of a variety of cells, especially stem cells, by secreting many bioactive proteins accelerating tissue regeneration and healing. Platelet Rich Plasma (PRP) includes high level of platelets, growth and clotting factors. PRP is applied to responding structures for tissue healing and regeneration. In this study we performed an unique experimental tecnique on rats. After performing fecal peritonitis, PRP was applied locally to see effects on fascia healing with the consideration of positive effect on wound healing. This study have used 28 rats, as being 7 rats in each groupe. Group 1 (control group): Primary fascia repair has done without perotonitis performed. Group 2; Fascia repair has done and local PRP has given without peritonitis performed. Group 3; Primary fascia repair has done with fecal peritonitis performed. Group 4; Fascia repair has done and local PRP has given with fecal peritonitis performed. In the study; histologicaly, cellulary infiltration, neovascularition, fibroblast activation, collagen accumulation observed. Biochemicaly, tissue hydroxiproline, TNF Alfa, TGF Beta levels were observed. TNF Alfa levels were higher in PRP given groups according to control group (p0.05). Inflammatory cellulary infiltration and collagen accumulation were not statisticaly different in groups (p>0.05). Neovascularition and fibroblast activation were increased statiscaly different in PRP given and PRP has given with fecal peritonitis performed groups. Neovascularition and fibroblast activation were decreased statistically in peritonitis performed group. When PRP has given histologicaly and biochemicaly as wound healing parameters cellular infiltration, collagen accumulation, and tissue hydroxyiproline levels were not increased but neovascularization, fibroblast activation and TNF Alfa levels were increased and PRP accelereted wound healing. We suggest that clinical application sand surgical studies will be important in the future to show positive effects of PRP on wound healing.