Kronik bel ağrısında hareketle birlikte mobilizasyon yönteminin kısa ve uzun dönem etkinliğinin araştırılması
Investigation of short and long term effects of mobilization with movement techniques in chronic back pain
  1. Tez No: 366092
  2. Yazar: HATİCE YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, mobilizasyon, lumbal bölge, plasebo, back pain, mobilization, lumbar region, placebo
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmamız nörolojik defisiti olmayan kronik bel ağrısı (KBA) tanısı almış hastalarda, hareketle birlikte mobilizasyon yönteminin kısa ve uzun dönemde etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya KBA teşhisi konulan 36 hasta katıldı. Hastalar rastgele yöntemle 2 gruba ayrıldı. Çalışma grubuna, lumbal ve kalça bölgesine hareketle birlikte mobilizasyon uygulamaları, self egzersizler ve genel egzersiz programı, kontrol grubuna ise plasebo mobilizasyon ve genel egzersiz programı uygulandı. Tüm bireyler tedavi öncesi; ağrı (VAS- Kısa form-McGill), eklem hareket açıklığı, esneklik (Otur uzan testi-Modifiye Schober testi), kinezyofobi (Tampa Kinezyofobi Ölçeği), endurans (Sorensen test), yaşam kalitesi (SF-36), fonksiyonel düzey (Oswestry Bel Ağrısı Anketi), ruhsal durum (Hastane Anksiete ve Depresyon Ölçeği), hastaya özel fonksiyonellik (PSFS) ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirildiler. Hastalar anlık etki açısından ilk tedavi seansı sonunda, 5 haftalık toplam 8 seanslık tedavi sonunda, 3 ay ve 6 ay sonunda değerlendirildiler. Ağrı (VAS) yönünden 12. ay tekrar değerlendirildiler. Tedavinin anlık etkisi değerlendirildiğinde, ağrı (VAS) puanında, kalça internal rotasyon ve lumbal lateral fleksiyon hareketinde gruplar arasında çalışma grubu lehine anlamlı sonuçların çıktığı gözlendi (p0.05). Kronik bel ağrılı hastalarda hareketle birlikte olan mobilizasyon yönteminin ağrı ve hareket açıklığı yönünden plasebo mobilizasyona göre daha etkili olduğu, kısa dönemde kazanılan gelişmelerin uzun dönemde de korunduğu görülmüştür. Ancak daha uzun dönemlerde esneklik, endurans, fonksiyonel düzey açılarından daha bütüncül tedavilerle kombine edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to indicate efficiacy of mobilization with movement techniques in patients diagnosed chronic back pain without neurological deficits. Thirty six patients diagnosed with chronic back pain included in this study. Patients were randomized into two groups. In the therapy group we applied lumbar and hip mobilization techniques, self and general exercises. In the control group, we applied placebo mobilization and general exercises. All patients in the study were evaluated for pain (VAS- Short Form-McGill), range of motion, flexibility (sit&reach- Modified Schober Test), kinesiophobia (Tampa Kinesiophobia Scale), endurance (Sorensen Test), quality of life (SF-36), functional level (Oswestry Back Pain Questionairre), mental state (Hospital Anxiety and Depression Scale), patient functionality (PSFS) and patient satisfaction. After the first therapy session, patients were evaluated for immediate effects, second evaluations were carried out after 8 sessions (5 weeks) of therapy, and at the end of third and sixth months. Finally at the end of 12. month, patients were evaluated for pain using VAS. According to the results of this study; immediate effects of therapy, affected pain (VAS) scores, hip internal rotation and lumbar lateral flexion motions that the significant results were in favor of therapy group (p0.05). According to these outcomes, in chronic back pain patients, mobilization with movement technique was more effective when compared to placebo mobilization and short term improvements were preserved in long term. However in the long run, we believe that this therapy could be combined with more holistic approaches like flexibility, endurance and functional state, to be more effective.