Kadın fiziksel aktivite öz-değer ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
The study of the vali̇di̇ty and reli̇abi̇li̇ty of the Turki̇sh versi̇on of women's physical activity self-worth inventory
  1. Tez No: 366131
  2. Yazar: SALİHA YURTÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN KÖMÜRCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği, geçerlik, güvenirlik, Women's Physical Activity Self-Worth Inventory, validity, reliability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu metodolojik araştırmanın amacı, Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğinin yapılmasıdır. Ölçeğin Türkçe versiyonunun dil geçerliği çeviri ve geri-çeviri tekniği kullanılarak yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek üzere açıklayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Faktör analizi sonuçlarına göre; orijinal ölçek ile Türkçe versiyon alt ölçekleri benzer bulunmuştur. FA Bilgi ÖD (16 made) ve FA Duygusal ÖD (13 madde) alt boyutlarındaki madde yerlerinde değişiklik gözlenmiştir. Ölçeğin Türkçe versiyonunun güvenirliğini değerlendirmek amacıyla iç tutarlık katsayısı ve madde analizi yöntemleri kullanılmıştır. Hem Cronbach alfa (0.91) hem de split half değeri (0.74) ölçeğin güvenilir olduğunu gösteren 0.70 değerinin üzerindedir. Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach alfa değerleri 0.80 - 0.91 arasında bulunmuştur. Ölçeğin madde analizi sonuçlarında, ölçeğin maddeleri arasındaki korelasyonların hepsi anlamlı düzeyde yüksektir. Değişkenler arasında pozitif ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak, Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun fiziksel aktivite (FA) ile ilişkili öz-değerin (ÖD), fiziksel olmayan yönlerini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun daha geniş populasyonlu gruplarda uygulanması ve bu gruplardaki geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this methodological study is to test the reliability and validity of the Turkish version of Women's Physical Activity Self-Worth Inventory. Translation and back-translation technique were used for the psycholinguistic validity of the Turkish version of the inventory. Exploratory factor analysis was used to determine the construction validity of the inventory. According to the results of factor analysis, the original scale with the Turkish version of the subscales were similar. Changes were observed in the order of PA Knowledge SW (16 items) and PA Social SW (13 items) subscales. The internal consistency and item analysis were used to determine the reliability of the Turkish version of the Women's Physical Activity Self-Worth Inventory. Both the split-half correlation coefficient (0.74) and the alpha coefficient (0.91) are well above the 0.70 criterion for the split-half reliability and internal consistency reliability. Cronbach's alpha values of subscales were between 0.80 - 0.91. All of the correlations between inventory items were significantly higher. Positive correlations were observed between the variables. Consequently, Turkish version of Women's Physical Activity Self-Worth Inventory was found to be a reliable and valid means to assess non- physical aspects of physical activity (PA)-related self-worth (SW). In line with the results obtained from the research, it is recommended that the Women's Physical Activity Self-Worth Inventory Turkish version should be applied on wider populated groups and the validity and reliability of analysis should be examined.