Koroner anjiyografi yapılmış olan hastalarda kontrast nefropati gelişimini erken dönemde saptamada nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ve iskemi modifiye albumin kullanımının değerlendirilmesi
The evaluation of using neutrofil jelatinase association lipocalin and ischemia modified albumin for the early detection of contrast induced nephropathy in patient who underwent coronary angiography
- Tez No: 366141
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYCAN FAHRİ ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, kontrast madde nefropatisi, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ( NGAL ), iskemi modifiye albumin ( İMA )
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş : Koroner arter hastalığı (KAH) tüm dünyada halen en önemli mortalite ve morbidite sebebidir. Koroner anjiyografi KAH tanısında altın standarttır. KAG yapılarak intraarteriyel kontrast madde verilen hastalarda kontrast madde nefropatisi ( KMN ) gelişimi önemli bir problemdir. Nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ( NGAL ) literatürde akut böbrek hasarının erken belirlenmesinde etkinliği kanıtlanmış bir moleküldür. İskemi modifiye albumin ( İMA )değişik organ ve doku iskemilerinde yükseliş gösteren göreceli olarak yeni bir iskemi belirtecidir. Biz bu çalışmada koroner anjiyografi yapılan ve işlem öncesi böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda ( MDRD'ye göre hesaplanan GFR değeri > 60 ml/dk ) erken dönemde kontrast madde nefropatisi ( KMN ) tanısını tespit etmede üriner NGAL ve serum İMA kullanımını araştırdık. Metod : Çalışmamızda, elektif KAG yapılan 78 hastada, işlem öncesi ve 6. saatte ölçülen üriner NGAL ile serum İMA değerleri ve işlem öncesi ve 48. saatte ölçülen kreatinin değeri karşılaştırıldı. Kardiyomiyopati, kalici kalp pili varlığı, ciddi atrio-ventriküler iletim kusurları, sol ventrikül hipertrofisi, sol ventrikül sistolik fonksiyon bozukluğu ( ejeksiyon fraksiyonu < % 40 olanlar ), valvüler kalp hastalığı, hipertansif kalp hastalığı, akut perikardit veya miyokardit geçiren hastalar, konjenital kalp hastalığı, akut koroner sendrom, iskelet kası hastalığı, böbrek fonksiyonlarında azalma ( MDRD'ye göre hesaplanan GFR değeri gfr < 60 ml/dk ) , ciddi elektrolit imbalansı, son 1 hafta içerisinde konrast maddeye maruziyet öyküsü, ve bilinen nefrotoksik ilaç maruziyeti olan hastalar çalışmaya alınmadı. Üriner NGAL Abbott Architect i2000 ( Abbott INC., Amerika ) cihazında kemilüminesan mikropartikül immünolojik test ( CMIA ) teknolojisi ile immünkemilüminesan yöntemle çalışıldı. Serum İMA düzeyi Humalayzer 2000 ( HUMAN INC, Almanya ) cihazında spektrofotometrik olarak çalışıldı. Verilerin analizi PASW Statitistics versiyon 18 programında yapıldı. Bulgular : Olguların, 0. ( işlem öncesi ) ve 6. saat İMA, 0. ve 6. saat NGAL değerleri kendi aralarında istatiksel olarak karşılaştırıldı. Wilcoxon testi ile her iki değer arasında da istatiksel olarak önemli farklılık tespit edildi ( p < 0,001 ). 0. ve 48. saat kreatinin değerleri arasında ise Wilcoxon testi ile istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi ( p = 0.081 ). Spearman's rho testi ile istatiksel analiz yapıldığında, 0.saat İMA ve 0.saat NGAL arasında ve 6.saat İMA ile 6.saat NGAL değerleri arasında istatiksel anlamlı korelasyon tespit edildi ( r = 0.277, p = 0.014; r = 0,407 ve p < 0,001, sırasıyla ). 48. saat kreatinin değerleri ve verilen kontrast madde hacmi arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon izlendi ( p =0,019 r=0,264 ). Çalışmada KMN gelişen hasta olmadığı için bu konuda detaylı ileri istatistik yapılamadı. Sonuç : Çalışmamızda KMN'yi belirlemede rutin olarak kullanılan serum kreatinin değerlerinde artış olmadan, KAG işlemi sonrası 6. saat ölçümlerinde idrar NGAL ve serum İMA değerlerinde istatiksel olarak anlamlı artış görüldü. NGAL' in ve İMA' nın, kreatininle karşılaştırıldığında KMN için erken haber verme özelliği olan ve daha yüksek hassasiyete sahip belirteçler olabileceği ve kullanımlarının klinik pratikte fayda göstereceğini düşündürmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi için geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background : Coronary artery disease ( CAD ) is the most common form of heart disease and is a leading cause of death worldwide. Coronary angiography ( CAG ) is the gold standard in the diagnosis of CAD. Contrast induced nephropaty ( CIN ) is a severe and important health problem. Neutrophil gelatinase-associated lipocalin ( NGAL ) is an early biomarker for renal impairment. The value of ischemia modified albumin ( IMA ) was highlighted as a biomarker for the detection of acute ischemia. We tested the hypothesis whether NGAL and IMA could serve as early biomarkers of contrast-induced nephropathy in patients with normal serum creatinine values who undergo CAG. Methods : This study was conducted in 78 patients undergoing elective CAG. Urinary NGAL and serum IMA values measured before and 6th hours after CAG, and creatinine values measured prior to and 48th hours after CAG were compared. Cardiomyopathy, permanent pacemaker, the presence of severe atrio-ventricular conduction defects, left ventricular hypertrophy, left ventricular systolic dysfunction (ejection fraction