Diyabetik retinopatide maküla ve peripapiller retinanın değerlendirilmesinde HRT III cihazı retina modülünün kullanımı
Using retina module of HRT III device for evaluation of macular and peripapillary retina in diabetic macular edema
  1. Tez No: 366164
  2. Yazar: YUSUF IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜZEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Maküler Ödem, HRT III, Maküler Ödem indeksi, Santral Maküler Kalınlık, Peripapiller Kalınlık, Diabetic Macular Edema, HRT III, Macular Edema İndex, Central Macular Thickness, Peripapillary Thickness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Diyabetus Mellitus insidansının artmasıyla birlikte Diyabetik Retinopati major görme kaybı nedenleri arasına girmiştir ve yapılan tedavilere rağmen görme kaybı nedeni olmayı sürdürmektedir. Bu gibi faktörlerden dolayı tanı, tedavi ve takibinde güvenilir, hızlı ve objektif bir yönteme gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmamızda HRT III retina modülü kullanılarak olguların tanısı ve tedavinin takibinde tekniğin etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina Birimine başvuran ve ayrıntılı oftalmolojik muayene sonucunda DMÖ tanısı alan ve LFK veya LFK/İV anti-VEGF kombine tedavisi uygulanan 58 olgunun 109 gözü çalışma grubuna dahil edilirken göz polikliniğinde refraksiyon kusuru düzeltilen ve DM hastası olmayan 32 olgunun 60 gözü kontrol grubu kapsamına alındı. Olguların ayrıntılı oftalmolojik muayeneleri yarıklı lamba biyomikroskopisi ile ön segment muayenesi ve dilatasyonlu fundus muayenesi ve fundus floresein anjiografi gerçekleştirildi. Her olguya HRT III Retina Modülü uygulanarak maküla ödem indeksi değeri, santral makula kalınlığı ile optik sinir başı çevresi ödem indeksi ve kalınlığı ölçüldü. Bulgular: Çalışma grubundaki olguların yaş ortalamaları 60.45±6.9, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 58.47±5.3 arasında idi. Çalışma grubunun tedavi öncesi sağ göz için ölçülen MÖİ ortalaması 1.77±0.68, sol göz için 1.92±0.75 iken kontrol grubunun ölçülen değerleri sırasıyla sağ göz için 1.07±0.19, sol göz için 1.02±0.18 idi. Çalışma grubunun maküler ödem indeksleri ve santral maküla kalınlıkları istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Tedavi sonrası maküler ödem indeksleri, santral maküla kalınlıkları ve optik sinir başı çevresi kalınlıkları istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: DR' de maküla bölgesine paralel bir şekilde peripapiller bölgede de ödem gelişmektedir. Bu ödem MÖ ile aynı karakterde ve benzer tedavilere cevap vermektedir. HRT MÖ' in yanısıra peripapiller ödemin tanı ve tedavisinde de kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the increasing incidence of Diabetes Mellitus, Diabetic Retinopathy has become one of the major cause of visual loss and despite the treatments continues to be a cause of vision loss. Because of such factors, in diagnosis, treatment and follow-up reliable,quick and objective method is needed. In this study, we use retina module of HRT III to investigate the efficacy of the tecnique in diagnosis and follow-up the patients. Material and Method: This study was performed by Harran University Medical Faculty Department of Ophthalmology in which 109 eyes of 58 patients diagnosed as having diabetic macular edema after a detailed ophthalmologic examination and treated with LFC or LFC/IV anti-VEGF combined therapy, and 60 eyes of 32 non-diabetic healthy people were involved. Detailed ophthalmologic examination include by slit lamp biomicroscope anterior segment examination, dilated fundus examination and fundus fluoresceint angiography is performed. Retina module of HRT III is applied for all cases to determine macular edema index value, central maculat thickness, peripapillary edema index values and thickness. Findings: Mean age of trial group is 60.45±6.9 and mean age of control group is between 58.47±5.3. The right eyes of trial group's average MEİ is 1.77±0.68, the left eyes MEİ is 1.92±0.75 and the right eyes of control group's MEİ is 1.07±0.19, the left eyes MEİ is 1.02±0.18. Macular edema index and central macular thickness of trial group was found statistically significant after the treatment. Result: In the peripapillary region edema is developing in parallel to macular region in DR. This edema same characteristics with ME and respond to similar treatments. HRT is utilized in the diagnosis and treatment of peripapillary edema as well as ME.