İntrakranial anevrizmaların saptanmasında ve değerlendirilmesinde 16 kanallı ÇKBTA ile DSA'nın karşılaştırılması
Comparison of 16-channel MDCTA and DSA for detection and evaluation of intracranial aneurysms
  1. Tez No: 366212
  2. Yazar: HÜSEYİN TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR AĞLADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BT anjiografi, dijital subtraksiyon anjiografi, anevrizma, intrakranial, CT angiography, digital subtraction angiography, aneurysms, intracranial
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET İntrakranial Anevrizmaların Saptanmasında ve Değerlendirilmesinde 16 Kanallı ÇKBTA İle DSA'nın Karşılaştırılması Dr. Hüseyin TANRIVERDİ AMAÇ Bu çalışmanın amacı intrakraniyal anevrizma saptanması ve karakterizasyonunda dijital subtraksiyon anjiografi (DSA) ile 16 kanallı çok kesitli bilgisayarlı tomografi anjiografi (ÇKBTA)'yi karşılaştırarak, ÇKBTA'nın etkinliğini belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM İntrakranial anevrizma şüphesiyle hem DSA hem de ÇKBTA tetkiki yapılan 59 hasta (35 K, 24 E, yaş ortalaması; 52±13, yaş aralığı; 22-80) retrospektif olarak çalışmamıza dahil edildi. DSA ve ÇKBTA tetkikleri 15 yıllık ve 5 yıllık deneyimi bulunan iki radyolog tarafından çift kör olarak değerlendirildi ve sonuçları birbirleri ile karşılaştırıldı. ÇKBTA değerlendirilmesinde multiplanar reformat (MPR), hacimsel görüntüleme (volume rendering VR) ve maksimum yoğunluk görüntüsü (maximum intensity projection-MIP) teknikleri kullanıldı. ÇKBTA'nın duyarlılık özgüllük ve doğruluk oranları DSA'ya göre hesaplandı. DSA sonuçları altın standart olarak kabul edildi. BULGULAR DSA'da 59 hastanın 37'sinde toplam 54 anevrizma tesbit edildi ve 22 hastada anevrizma saptanmadı. DSA sonuçlarına göre ÇKBTA'nın anevrizma tesbitinde ki duyarlılık, özgüllük ve doğruluk oranları 1. ve 2. gözlemci için sırasıyla; %80, %96, %84 ve %72, %96, %79 olarak hesaplandı. Gözlemciler arası uyum çok yüksek olarak bulundu (κ=%93,5). Anevrizmanın boyutuna göre yapılan değerlendirmede 6 mm'den büyük anevrizmaların tümü tesbit edildi. 4mmden küçük ve 4-6 mm arasında olan anevrizmalarda duyarlılık, özgüllük ve doğruluk oranları 1. gözlemci için sırasıyla %50, %96, %79 ve %58, %96, %83, 2. gözlemci için sırasıyla %50, %96. %78 ve %42, %96, %77 olarak bulundu. SONUÇ 16 kanallı ÇKBTA 6 mm'den büyük intrakranial anevrizmaların saptanmasında DSA ile aynı etkinlik değerlerine sahip bir görüntüleme yöntemidir. Ancak ÇKBTA'nın 6 mm'den küçük anevrizmaların saptanmasında DSA'ya göre etkinliği oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A comparison of DSA and ÇKBTA with 16 channels on the evaluation and detection of intracranial aneurysms Dr.Hüseyin TANRIVERDİ PURPOSE The purpose of this study is to determine the efficiency of ÇKBTA by comparing digital subtraction angiography (DSA) and multi slice computed tomography angiography with 16 channels (MDTCA) on determination and characterization of intracranial aneurysm. MATERIALS AND METHODS 59 patients (35 female 24 male, ages between 22 and80, average of age: 52±13) who had both MDCT and DSA examination with the suspicion of intracranial aneurysms were included into our study retrospectively. DSA and MDCT examinations were evaluated as double-blind by two radiologists having 15 years and 5 years of experience and results were compared with each other. In MDCT evaluation, multiplanar reformat (MPR), volumetric rendering (VR) and maximum intensity projection (MIP) techniques were used. By considering DSA as the gold standard, sensitivity, specificity and accuracy of MDCT were calculated. FINDINGS In DSA, 37 of 59 patients aneurysms were detected and aneurysms was not detected in 22 patients. According to DSA results, in aneurysms determination of MDCT, sensitivity, specificity and accuracy rates for 1st and 2nd observer were calculated respectively as 80%, 96%, 84% and 72%, 96%, 79%. Compliance between observers was found very high (k=93,5%). In evaluation made according to the size of aneurysms, all aneurysms bigger than 6mm were detected. Sensitivity, specific and accuracy rates in aneurysms smaller than 4mm and between 4-6 mm were found respectively for 1st observers as 50%, 96%, 79% and 58% and for 2nd observer they were found as 50%, 96%, 78% and 42%, 96%, 77%. RESULT MDCT with 16 channels is an imaging method having same efficiency values with DSA in detection of intracranial aneurysms larger than 6 mm. However, the efficiency of MDCT is quite low compared to DSA in detection of aneurysms smaller than 6mm.