A heuristic for academic timetabling
Akademik ders programı hazırlanmasında hüristik bir model
  1. Tez No: 36630
  2. Yazar: ALP ŞATIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hüristik Model, Ağırlıklı Grafik Renklendirme Tekniği, Akademik Ders Programı, Heuristic Model, Weighted Graph Coloring, Timetabling, Academic Course Scheduling
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz AKADEMİK DERS PROGRAMI HAZIRLANMASINDA HÜRİSTİK BİR MODEL ŞATIRO?LU, Alp Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet ACAR Eylül, 1994. Bu tezde, akademik ders programları hazır lanmasında kullanılmak üzere, ağırlıklı grafik renk lendirme tekniğini temel alan hüristik bir model öne sürülmüştür. Ders programı hazırlanmasında kullanılan, değişik tekniklerle mukayeseler yapılmıştır. Öne sürülen model, küçük çaplı problemlerde ideal çözümleri bulabil mesi üzerine test edilmiş ve başarısı kanıtlanmıştır. Karar destek sistemi olarak kullanılmak üzere, kişisel bilgisayarlar için, Turbo Pascal dili ile birçok akademik zorunluluk ve istekleri göz önüne alabilecek, 600 ders saatine ve 50 saate kadar problemlere uygulanabilecek bir yazılım gerçekleştirilmiştir. Yeni yazılım, büyük bir gerçek problem üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HEURISTIC FOR ACADEMIC TIMETABLING ŞATIRO?LU, Alp Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ACAR September, 1994. In this study, a heuristic model which utilizes weighted graph coloring technique for academic time tabling problem is proposed. Comparisons are made with the different techniques of timetabling. The proposed model is tested for optimality in a number of small sized problems, and proven to be successful. A decision support software for personal computers is created in Turbo Pascal code, which has the capability of handling a great variety of academic constraints and preferences with up to 600 course units and 50 time periods. The new software is applied to a large scale real life problem.