The Western news coverage of Turkey's role as to the muslim republics in the former Soviet Union.
Batı basınına göre Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan müslüman cumhuriyetlerinin geleceğinde Türkiye'nin rolü.
  1. Tez No: 36631
  2. Yazar: ZEYNEP ALEMDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Basında Yeralış, Batı Basını, Orta Asya, Müslüman Cumhuriyetler, Turkey, Media Coverage, Western Press, Central Asia, Muslim republics. Science
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın konusu Sovyetler Birliği 'nin çöküşünden sonra Anglo-Sakson basınının Türkiye'ye ilişkin görüşlerini incelemektir. Sovyetler Birliii'nin dağılmasından sonra Batı 'da ortaya çıkan bası endişeler Türkiye'yi laik yapısından da dolayı önemli anahtar bir ülke olarak ön plana çıkardı. Türkiye bağımsızlığını kazanmış olan Orta Asya ülkeleriyle, Azerbaycan'ın Batı normlarını kabul etmelerine rehberlik edebilirdi. Böyle bir rol için Türkiye'nin gerekli know-how'ı ve deneyi de var sayılıyordu. Ayrıca 1980 lerden sonra Türkiye'nin serbest pazar ekonomisi kurallarını benimsemiş olması da Batı açısından olumlu bir puandı.Bu çalışma için Time ve Economist dergilerini inceledik. Bunlar resmi yayınlar olmamakla birlikte yayınlandıkları ülkelerdeki siyasi anlayışı ortaya koymaları acısından önemli kaynaklardır, fcerik analizi yöntemi ile konuyla ilgili var olan siyasi görüşleri belirlemeye çalıştık. Ortaya çıkan sonuç Batı basınının yeni Müslüman Cumhuriyetlerinin siyasi geleceğinin belirlenmesinde Türkiye'ye cok olumlu bir rol biçtikleri ve destekledikleri yönünde oldu. Konuyla ilgili cok az olumsuz verilere değinilirken Türkiye'yi bir model olarak bu ülkelere sunmayı özellikle aynı bölgede yer alan bazı radikal Islami rejimlerin varlığ'ından dolayı da tercih ettikleri anlaşıldı. Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve sosyo kültürel anlamda bu ülkelere örnek olabi leceğ"inin sık sık vurgulandığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The Western news Coverage of Turkey's Role as to the Future of the Muslim republics in the Former Soviet Union -A Content Analysis of the Time and Economist Kagazines- ALEMDAR, ZEYNEP M. S. in Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rasit KAYA February, 1994 9S pages The aim of this study is to find out the reflection of the western assumptions towards Turkey in the Anglo-Saxon press after the collapse of the Soviet Union. The collapse of the Soviet Union brought forwards certain concerns which made secular Turkey and important and key country for the western world. Turkey could possibly help the newly independent Central Asian countries and Azerbaijan to adopt western standards. Turkey is assumed to have the know-how and the experience necessary for such a mission. Turkey had also proven itself after the 1980s by embracing economic policies highly acceptable to the western world. iiiWe made the Time and the Economist magazines subject to such a study. Even though such publications are not official, they are important sources of references to see the dominant political atmosphere in the countries which they belong. The study of these publications with the method of content analysis helped us understand the current official policies and possible policy changes in the offing. The results showed that the western press gave overwhelmingly favorable coverage to Turkey's possible role in the future of the new Muslim republics in the former Soviet Union. The magazines used very limited unfavorable themes in attribution to Turkey and they also openly supported a Turkish model against any Islamic fundamentalist regimes of the neighboring countries. Turkey's role was supported in political, economic and socio-cultural means with a high percentage.