Örgütsel öğrenme kapasitesi, yenilik ve finansal performans ilişkisi: Dönüşümcü liderliğin ılımşatırıcı etkisi
The relationship between organizational learning capacity, innovation, and financial performance: The moderating effect of transformational leadership
- Tez No: 366411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KİTAPCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme Kapasitesi, Yenilik, Dönüşümcü Liderlik, Organizational Learning Capacity, Innovation, Transformational Leadership
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Örgütsel öğrenme kapasitesi, dönüşümcü liderlik ve yenilik ile ilgili literatür, bu değişkenlerin birbiri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu ilişkilerin sonucu olarak örgütlerin finansal performanslarında pozitif etkilerin sağlandığı da görülmüştür. Literatürde, örgütsel öğrenme kapasitesinin, dönüşümcü liderliğin ve yeniliğin birbirlerine ayrı ayrı etki etikleri ve finansal performansı etkiledikleri konusunda görüş birliği olmasına rağmen, bütün değişkenlerin aynı anda değerlendirilerek finansal performans üzerindeki etkilerinin incelendiği bir model bulunmamaktadır. Bu çalışmada, örgütsel öğrenme kapasitesi (Sistem yönelimi, öğrenmeye bağlı örgüt iklimi ve bilginin paylaşılması ve yayılması) dönüşümcü liderlik, yenilik (Keşifsel ve düzeltici) ve finansal performans değişkenlerini tek çatı altında değerlendirilirken rekabet çevresine (Düşük ve yüksek rekabet ortamı) göre değişkenlerin ilişkisindeki değişimleri ortaya koyan bir model kurgulanmıştır. Bu model kapsamında çalışma şunların anlaşılmasına yönelik yapılmıştır; (1) örgütsel öğrenme kapasitesi, yenilik ve finansal performans ilişkisinde, dönüşümcü liderin ılımlaştırıcı etkisini değerlendirmek (2) örgütsel öğrenme kapasitesi, yenilik ve finansal performans ilişkisinde, dönüşümcü liderin ılımlaştırıcı etkisini düşük rekabet ortamında değerlendirmek (3) örgütsel öğrenme kapasitesi, yenilik ve finansal performans ilişkisinde, dönüşümcü liderin ılımlaştırıcı etkisini yüksek rekabet ortamında değerlendirmek. Ampirik veri Türkiye'nin elektronik sektöründe donanım, bilgi üretene ve hizmet veren işletmelerinde yapılmıştır. 145 farklı veriden toplanan 309 yöneticiye ait veriler SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Analizlerde, Örgütsel öğrenme kapasitesi alt boyutları ve yenilikler arasındaki ilişkide dönüşümcü liderin ılımlaştırıcı etkisi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda bulgular, yeniliklerin finansal performansa olumlu etki ettiğini de göstermektedir. Analiz sonucunda ulaşılan sonuçların, düşük ve yüksek rekabet ortamlarında da aynı sonucu verdiği çalışmada gösterilmiştir. Yönetimsel çıkarımlar, araştırmanın kısıtları ve gelecek çalışmalara yönelik öneriler de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature on organizational learning capacity (OLC), transformational leadership and innovation reveals the correlation among them. Outcome of these relation leads to a positive effect over organizational financial performance. Inspite of consensus about OLC, transformational leadership and innovation have effect on each other as well as all having influence over financial performance, there is no model studying influences of these three variables over financial performance. In this doctorate dissertation, a model studying OLC (System orientation, climate for learning orientation, knowledge acquisition and utilization orientation, information sharing and dissemination orientation) transformational leadership, innovation (exploration and exploitative innovation) and financial performance together and exposing the changes in variable correlations in both high and low intensity competitive environments is established. The context of this model is carried out towards the understanding of the following; (1) to assess the the moderating effect of transformational leadership over the among OLC, innovation and financial performance (2) to assess the the moderating effect of transformational leadership over the among OLC, innovation and financial performance in low intensity competitive environment (3) to assess the the moderating effect of transformational leadership over the among OLC, innovation and financial performance in low intensity competitive environment. Empirical data is derived from hardware, information and service organisations in the electronics industry in Turkey. 145 different data collected from 309 managers is analysed by SPSS software. Analysis reveals the moderating effect of transformational leadership over the relationship between the subdimensions of learning capacity and innovation. The findings also suggest a positive impact of innovation on financial performance. The results achieved by analysis have demonstrated the same outcomes in both low and high intensity competitive environments. Managerial implications, research limitations and recommendations for future work are also discussed in the study.