Televizyonda yayınlanan dini programlarda kadının temsili
Representation of woman in television religious programs
- Tez No: 366460
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Religion, Journalism, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Din, dini programlar, medya ve temsil, toplumsal cinsiyet, kadının medyada temsili, eleştirel söylem analizi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Bu tezde, televizyonda yayınlanan dini programlarda kadının temsili, dini metinler referans alınarak çözümlenmeye çalışılmıştır. Üç tek tanrılı dinin kutsal metinleriyle birlikte medyanın ideoloji ve temsil süreçleriyle olan bağlantısı eleştirel bir bakış açısıyla incelenmiştir. Böyle bir yöntemin uygulanmasının ana sebebi ise incelenecek konunun tarihsel/toplumsal bağlarını da inceleyerek tezin bilimsel temellere oturmasını sağlamaktır. Bu tez çalışmasında, genel olarak kadınların ataerkil toplumsal yapıda ikincilleştirilen rolünün dinler aracılığıyla meşrulaştırılması ve buna paralel biçimde dini programlarda kadının ikincilleştirilen rolünün medya dolayımıyla nasıl yeniden kurulduğu tartışılacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde tek tanrılı dinlerdeki kadın yaklaşımı incelenirken, ikinci bölümde medya ideoloji ve temsil ilişkisi üzerinde durulacaktır. Son olarak üçüncü bölümde ise ilk iki bölümde ele alınan konular dahilinde dini programların belirli temalar kullanarak kadını nasıl temsil ettiği eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, womans representation that is shown by religious tv shows, is tried to be solved based on religious texts. With texts of three monotheistic religions, connection of medias ideology and representation process is analyed with critical perspective. The main reason of following this kind of way is to base on a scientific foundation as analyze subjects historical and sociologic relations. Generally in this thesis work, we will discuss to legimination of womans role in the male-dominated society via the religions and how to this stuation is established by the media programs once again. In the first part of this work, while we will analyze for aproach of woman in the in monotheistic religions as second part between mediatic ideology and representation relastionships will be analyzed. Last as third part within the issued subjects in the first and second parts , we will analyze for how to religious tv shows represent woman by the using spesific themes and during our analyze , critical expression analyze way will be used. Key Words : Religion , religious tv shows , media and representation , gender, womans representation in the media, critical expression analyze.