Kırgızistan'da Yehova Şahitleri
Jehovah's Witnesses in Kyrgyzstan
- Tez No: 366486
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Hristiyanlık, Yehova Şahitleri, Kırgızistan, Tanrı Krallığı, İsa Mesih, Gözcü Kulesi, Uyanış, Misyonerlik, Gözetmen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Maisalbek TAGAEV,“Kırgızistan'da Yehova Şahitleri”, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Durmuş ARIK, s.159 Yehova Şahitlerinin ortaya çıkışı, örgütlenişi, öğretileri (inanç sistemleri, ibadet uygulamaları, Mesih ve Kutsal Kitap anlayışı vb.) çeşitli coğrafyalardaki etkileri ile birlikle onların Kırgızistan'daki yapılanması ve yürüttüğü faaliyetler tezin başlıca inceleme konusu olmuştur. Bu bağlamda tezde, kaynaklara göre Yehova Şahitlerinin dünyadaki faaliyetleri ve onların Kırgızistan'da ortaya çıkışı, örgütlenişi, faaliyetleri ve etkileri incelenmiş, deskriptif bir şekilde ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Tez giriş kısmıyla beraber iki bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında konunun önemi ve amacı, kapsamı, metodu ve sınırlıklarıyla beraber yeni dini hareketler genel olarak ele alınmış ve kullanılan temel kaynaklar incelenmiştir. Birinci bölümde; Yehova Şahitlerinin oluşumunu ve örgütlenişini tespit edebilmek için, teşkilatın gelişim sürecinde önemli roller üstlenen şahıslar ve öğretileri incelenmiş, özellikle onların müstakil bir“din”olup olmadığına ve dünyadaki faaliyetlerine yer verilmiştir. Bunun yanı sıra, Yehova Şahitleri teşkilatının Yahudilik ve Hıristiyanlıkla olan ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise; günümüz Kırgızistan'ında dinler ve bazı senkretist yeni dini hareketlerin yanı sıra, onların bağımsızlık öncesi SSCB'deki durumu ve bağımsızlık sonrası Kırgızistan topraklarında ortaya çıkışı, örgütlenişi ve faaliyetlerinde kullan-dıkları metotlar ele alınmıştır. Bu bölümde Yehova Şahitleri teşkilatının Kırgızistan'daki yönetim silsilesi, basın—yayın faaliyetleri, etkileri tespit edilmeye ve analizler yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, tezin son kısmında onların faaliyetlerine karşı alınması gereken önlemler maddeler halinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Maisalbek TAGAEV,“Jehovah's Witnesses in Kyrgyzstan”, master degree thesis, Consultant: Prof. Dr. Durmus ARIK, p.159 Emerging, organization, doctrines (belief systems, worship applications, approach of Messiah and Holy Scripture and etc.,) effects in different geographies of Jehovah's Witnesses and reorganizing of them in Kyrgyzstan and activities performed by them is the main subject of the thesis. In this context, activities of Jehovah's Witnesses in all over the world and emerging, organization and activities of them in Kyrgyzstan have been observed and it has been intended to present descriptively through the thesis. Thesis is composed of two parts including introduction part of thesis. Importance, method, concept and aim of the subject has been discussed through its finiteness and new religious activities generally and the fundamental references used have been discussed. At the first stage; Important people, who played crucial role in development period of the organization, and doctrines have been observed to detect emerging and organization of Jehovah's Witnesses, it has been focused on if the are self contained“religion”and their activities in all over the world. Besides, relations of Jehovah's Witnesses with Judaism and Christianity has been discussed. In the second stage; their situation in USSR and emerging, organization and methods used by through their activities of them in Kyrgyzstan Lands after independency as well as religions and syncretism new religion activities in Kyrgyzstan have been discussed. Their management range of Organization of Jehovah's Witnesses in Kyrgyzstan, press activities, effects of them has been observed to analyze and to detect. Also, precautions due to be taken against their activities have been listed as itemized in the last stage of the thesis. Keywords : Judaism, Christianity, Jehovah's Witnesses, Kyrgyzstan, Kingdom of God, Jesus Christ, The Watch Tower, Awake!, Being a Missionary, Supervisor.