Kurtubî'nin 'Et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Ahire' adlı eseri bağlamında kabir hayatı ile ilgili hadislerin incelenmesi
Analyzing the hadiths of Kurtubi's 'Et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Ahire' on life in the grave
  1. Tez No: 366502
  2. Yazar: AHMET OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ÇAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Kurtubî, ölüm, ruh, kabir, berzah, kabir sorgusu, kabir azabı, âhiret, el-Kurtubî, death, spirit, life in the grave, berzakh, questioning in the grave, punishment in the grave, the hereafter
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
OĞUZ, Ahmet, Kurtubî'nin“et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Âhire”adlı eseri bağlamında kabir hayatı ile ilgili hadislerin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Kamil ÇAKIN, Ankara Üniversitesi, V+293 s. ÖZET Ölüm ve kabir hayatı, İslâm'ın üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biri olmuş ve önemini günümüze kadar da muhafaza etmiştir. Bu konular tezimizde el-Kurtubî'nin“et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Âhire”adlı eseri bağlamında incelenmiştir. Çalışmamız; giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; konunun belirlenmesi, sınırlandırılması, çalışmanın amacı ve takip edilen yöntem üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; el-Kurtubî'nin hayatı, eserleri ve ilmî kişiliği hakkında kısa bilgi verilmiştir. Tezimize kaynaklık teşkil eden et-Tezkire kitabı hakkında ise geniş bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; ölüm ve ruh kavramları üzerinde durulmuş ve ilgili hadisler incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; kabir, berzah hayatı, kabir sorgusu, kabrin genişliği veya darlığı, kabir nimeti veya azabı konuları üzerinde durulmuş ve ilgili hadisler incelenmiştir. Ayrıca tezimizde ele aldığımız rivayetler kaynak açısından tablolar halinde gösterilmiş olup vardığımız kanaat ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
OĞUZ Ahmet, Analyzing the hadiths of Kurtubi's“et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Âhire”on life in the grave. Master Disertation, Advisor: Prof. Dr. Kamil ÇAKIN, Ankara University, V+293 p. ABSTRACT Death and the life in the grave are subjects which Islam has emphasized sensitively and have kept their importance up until today. These subjects have been investigated in my thesis on the base of Kurtubi's“et-Tezkire bi Ahvâli'l-Mevtâ ve Umûri'l-Âhire.”This study consists of introduction, three chapters and conclusion. In introduction, it was concentrated on determination and classification the subject, aim of the study and method that will be followed. In the first chapter, short information has been provided about the life of el-Kurtubî, his works and his scholarly personality. In addition, detailed information has been given about et-Tezkire which is the source book of my dissertation. In the second chapter terms of death and spirit have analyzed and also related hadiths have been investigated. In the third chapter, subjects such as life in the grave, berzakh, questioning in the grave, wideness and narrowness of the grave, blessing and punishment in the grave have been studied and concerning hadiths have been analyzed. Also different narrations of the hadiths which have been looked up in this dissertation were shown in charts according to their sources and my evaluation on them was expressed.