Öğrencilerin vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersi kazanımlarını elde etme düzeyleri ve derse yönelik görüşleri (Erzurum ili örneği)
The student's obtainment levels of citizenship and democracy education course gains (Sample of the city of Erzurum)
- Tez No: 366533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, demokrasi, vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersi, Citizenship, democracy, the course of citizenship and democracy education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖĞRENCİLERİN VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ DERSİ KAZANIMLARINI ELDE ETME DÜZEYLERİ VE DERSE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ (Erzurum İli Örneği) Volkan BULANDERE 2014, 164 sayfa Bu araştırmanın amacı, vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersinin hedeflediği kazanımların öğrenciler üzerindeki etkisini ve öğrencilerin bu derse yönelik görüşlerini araştırmaktır. Araştırmada, bu amaca uygun olarak hem nicel hem de nitel yaklaşım benimsenmiştir. Nicel yaklaşımda deneysel araştırma yöntemlerinden kontrol grupsuz öntest - sontest desen, nitel yaklaşımda da yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ve açık uçlu sorulardan oluşan etkinlik değerlendirme araçları kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2012- 2013 eğitim-öğretim yılı Erzurum iline bağlı ilköğretim okullarında vatandaşlık ve demokrasi eğitimi dersini alan sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Palandöken ilçesine bağlı Haşim İşcan İlköğretim Okulu sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğretim elemanlarının yardımıyla hazırlanan öğrenci anketi, açık uçlu anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS.16 paket programı ve içerik analizinden yararlanılarak tablolaştırılmıştır. Yapılan analizlerde, frekans, yüzde, t testi kullanılmış ve özetle şu bulgulara ulaşılmıştır. Vatandaşlık ve demokrasi eğitimi ders konuları başlamadan önce ve aynı derse ait müfredat tamamlandıktan sonra öğrencilere uygulanan anketin öntest-sontest puanları arasında sontest lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Anket maddelerinden elde edilen bu sonuca göre, vatandaşlık ve demokrasi eğitimi ders müfredatı, öğrencilerin bilgi düzeyinde önemli bir değişime neden olmuştur. Yine aynı öğrencilere, müfredatta yer alan etkinlikler uygulandıktan sonra etkinlik değerlendirme formu dağıtılmış ve öğrencilerin etkinliklerle ilgili görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin etkinliklerle ilgili, öğrenmeyi kolaylaştırma, dersi eğlenceli hale getirme, fikir zenginliği sağlama, grup çalışmasına olanak sağlama, empati ortamı oluşturma, bilinçlenme sağlama, ifade özgürlüğü sağlama ve hayata yönelik olma gibi görüşler ortaya koyduğu saptanmıştır. Son olarak müfredat tamamlandıktan sonra öğrencilerle yapılan görüşme ile vatandaşlık ve demokrasi eğitimi müfredatı hakkında öğrencilerden bilgi alınmaya çalışılmıştır. Görüşmeye katılan öğrenciler, dersi önemli bulduklarını belirtmiş; bu dersin kendilerine okulda ve günlük yaşamda katkı sağladığı yönünde görüş bildirmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin bu dersle ilgili, ders saatinin artırılması, toplumun ve ailelerin vatandaşlık eğitimi konusunda bilinçlendirilmesi, gerçek hayata yönelik etkinlikler yapılması, okul ortamlarının iyileştirilmesi ve ülkede vatandaşlık eğitimine yönelik kamuoyu oluşturulması gibi beklentilerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS THE STUDENT'S OBTAİNMENT LEVELS OF CİTİZENSHİP AND DEMOCRACY EDUCATİON COURSE GAİNS (Sample of the City of Erzurum) Volkan BULANDERE 2014, 164 pages The aim of this research is to investigate the impacts of the target gains of citizenship and democracy education course on students and to investigate the student's opinions about this course. The study adopted both qualitative and quantitative approach in accordance with the aim. The quantitative approach employed pretest-postest design with no control group as experimental research method and the qualitative approach employed semi-structured interview technique and efficiency rating tools consisting of open-ended questions. The scope of the study is made up of 8th grade students receiving citizenship and democracy education in primary schools in the city of Erzurum in 2012-2013 school year. The sample of the study consists of 8th grade students from Haşim İşcan Primary School located in the district of Palandöken of Erzurum in 2012-2013 school year. The study employed student survey, open-ended survey form and semi-structured interview form as data collecting tool, which were prepared with the help of instructors. The data collected was tabulated making use of SPSS.16 package software and content analysis. Frequency, percentage and t test were used for the analysis and the findings were as follows: a meaningful difference was established in favour of postest among the pretest-postests applied to the students before course subjects of citizenship and democracy began and after the syllabus of the course was completed. According to the results obtained from survey items, the syllabus of citizenship and democracy education led to an important change at the level of students' knowledge. Efficiency rating forms were handed out to the same students after the activities in the syllabus were carried out, and their opinions about the activities were asked. They gave answers like making learning easier and lessons enjoyable, providing richness of ideas, allowing for group study and empathy environment, enhancing awareness, providing freedom of expression and being positive to life. Finally, their opinions were asked about the syllabus of citizenship and democracy education after the syllabus was completed. The students who took part in the interview stated that the lesson was important and told it contributed to them in school and daily life. They were also established to have opinions like increasing the course hours, enhancing the awareness of families and public about the citizenship education, carrying out real activities, improving school environment and molding public opinion about the citizenship education.