Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yaratıcı dramanın konuşma becerisine etkisi
The effect of creative drama to speaking skills in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 366564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA CANAN KARABABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, yabancı dil öğretimi, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi, yaratıcı drama, konuşma becerisi, Turkish teaching, foreign language teaching, creative drama, speaking skills
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YARATICI DRAMANIN KONUŞMA BECERİSİNE ETKİSİ Sivrioğlu, Sinem Yüksek Lisans, İlköğretim Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Z. Canan Karababa Haziran 2014, XİV+160 sayfa Bu araştırmanın amacı, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde yaratıcı drama tekniklerinin, öğrenenlerin konuşma becerisini geliştirmede etkili olup olmadığını belirlemektir. Araştırma, Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi TÖMER'de B1 ve B2 düzeylerinde Türkçe öğrenen 25 kişiyle gerçekleştirilmiştir. B1 düzeyindeki öğrenenler, günlük dili anlayabilen ve kendisini anlatabilen bağımsız kullanıcılardır. B2 düzeyi ise yüksek kurlar arasında yer alır. Bu düzey öğrenenleri, dili ileri düzeyde kullanma yetisine sahiptir. Çalışmada deney grubundaki 10 öğrenene; B1 (Orta 3 ve Orta 4) ve B2 (Yüksek 1) düzeylerine uygun TÖMER izleğinin yanı sıra yaratıcı drama teknikleri uygulanmıştır. Kontrol grubundaki 15 öğrenene TÖMER izleği, herhangi bir değişiklik yapılmadan uygulanmıştır. Yaratıcı drama tekniklerinin uygulanması 3 aylık süreç içinde 20 ders saati sürmüştür. Deney grubuna, uygulama sonrasında değerlendirme formu verilmiştir. Ayrıca kontrol grubu, Avrupa Dil Gelişim Dosyasında (ADGD) yer alan kazanımları içeren bir gözlem formu; deney grubu ise ADGD ve drama kazanımlarını içeren bir gözlem formuyla, okutmanlar tarafından değerlendirilmiştir. B1 ve B2 düzeylerinde yapılan kur sonu sınavlarından alınan sözlü anlatım ve karşılıklı konuşma puanları öğrenenleri değerlendirmede bir diğer ölçüt olarak kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, Yabancı Dil Türkçe (YDT) sınıflarında kullanılan yaratıcı drama tekniklerinin, B1 (Orta 3 ve 4) düzeyindeki öğrenenlerin sözlü anlatım becerisini geliştirdiği ancak karşılıklı konuşma becerisine etki etmediği yönündedir. Bununla birlikte aynı öğrenenler B2 (Yüksek 1) düzeyine ulaştıklarında uygulanan yaratıcı drama tekniklerinin, öğrenenlerin hem karşılıklı konuşma hem de sözlü anlatım becerilerine olumlu yönde etki ettiği görülmüştür. Bu bulgulara dayanarak araştırmada, Türkçenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda uygulanan yaratıcı drama teknikleriyle öğrenenler arasında dilin kullanımının arttığı ve daha renkli sınıf ortamları yaratıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CREATIVE DRAMA TO SPEAKING SKILLS IN TEACHING TURKISH AS A FOREIGN LANGUAGE Sivrioğlu, Sinem Master Degree Primary Education Department Supervisor: Doç. Dr. Z. Canan Karababa June 2014, XIV+160 pages The aim of this research is to find out the effect of creative drama techniques in the process of Turkish language teaching to foreigners. This research has been applied at Turkish and Foreign Languages Application and Research Center of Ankara University, with 25 students who were at B1 and B2 level. In addition to the TÖMER programme which is proper for the B1 and B2 levels, drama techniques have been applied to the 10 students in experimental group. 15 students in the control group has been applied classical method using in TÖMER. The experimental group has been applied also the same classical method for 3 months but plus 20 hours creative drama techniques. At the end of the process, the experimental group has been applied an evaluation form for drama technics. Both groups have been evaluated with an observation form by teachers and TÖMER examination of speaking marks. The datas have been analyzed via Mann Whitney U test and Cohen Kappa Statistics. The research findings reveal that, drama techniques which have been applied to the experimental group, have not affected of the students' conversation skills who were B1 but have been affected on speaking skills of B1 students; the speaking and conversation skills of B2 students have been affected positively by drama techniques. Taking these findings into consideration, it may be concluded that during Turkish language teaching to foreigners, drama techniques may help to contribute students' learning ability.