Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren bölümlerin müfredatlarının Türk dili ve edebiyatı öğretmeni özel alan yeterliklerini karşılama düzeyi
Meeting level of the curriculums of the departments that educate Turkish lenguage and literature teachers for the major requirements of Turkish lenguage and literature teacher
  1. Tez No: 366629
  2. Yazar: AHMET KARADOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜCÜYETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı öğretmeni özel alan yeterlikleri, öğretmen eğitimi, özel alan yeterlikleri, The professional competency content for Turkish language and literature teachers, teacher training, the professional competency content
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARIN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİNİ KARŞILAMA DÜZEYİ Ahmet KARADOĞAN 2014, 143 Sayfa Eğitim sisteminde meydana gelen değişiklikler öğretmen yetiştirmede standartların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Ortaya çıkan bu standartların karşılanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Tarafından özel alan yeterlikleri tespit edilmiş bu çerçevede Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Özel Alan Yeterlikleri belirlenmiştir. Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren eğitim fakültelerinde ortak paydada belirlenmiş bir paket program uygulanmadığı için özel alan yeterlikleri ile Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren bölümlerde okutulan derslerin uygunluğunu araştırma zarureti ortaya çıkmıştır. Çalışmamızda Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren bölümlerin müfredatları karşılaştırılarak müfredatların özel alan yeterliklerine uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda ders bilgi paketlerine ve ders içeriklerine erişilebilen 7 üniversitenin müfredatlarında yer alan her bir ders ayrı ayrı ele alınarak özel alan yeterliklerinin alt alanlarını karşılayabilecek dersler belirlenmeye çalışılmıştır. Özel alan yeterliklerinden A, B, C, D alanları incelenmiştir. İncelenen bu alanlar ders bilgi paketlerine ve ders içeriklerine erişilebilen Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yedi Tepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümlerinin müfredatlarıyla karşılaştırılmış ve derslerin karşılayabileceği alt alanlar belirlenmeye çalışılmıştır. Her bir üniversitenin müfredatı ayrı ayrı ele alınmış ve dersler tablo haline getirilerek karşılayabileceği alanlar belirlenmiştir. Bu belirleme sırasında üniversitelerin ders bilgi paketleri ve ders bilgi paketlerindeki ders içerikleri esas alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre müfredatlar arasında birliğin olmadığı belirlenmiştir. Derslerin çeşitliliği de çalışmamızda belirtilmiştir. Ayrıca derslerin belirlenen özel alan yeterliklerinin A ve B alanlarını karşılamada yeterli olduğu, C ve D alanlarını karşılamada yetersiz kaldığı gözlenmiştir. Yine bu çalışma bulgularına göre belirlenen özel alan yeterliklerinde Türk dili ve edebiyatı öğretmeninde olması gereken niteliklerin bazılarına yer verilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST GRADUATE THESIS MEETİNG LEVEL OF THE CURRİCULUMS OF THE DEPARTMENTS THAT EDUCATE TURKİSH LENGUAGE AND LİTERATURE TEACHERS FOR THE MAJOR REQUİREMENTS OF TURKİSH LENGUAGE AND LİTERATURE TEACHER Ahmet KARADOĞAN Advisor Asst. Prof. Dr. Bahadır GÜCÜYETER 2014, 143 Pages The changes that have occurred in education system have caused standards to arise in educating teachers. With a purpose of meeting these standards, the Professional competency content has been determined by the National Ministry of Education. Within this scope, the professional competency criteria for Turkish Language and Literature Teaching have been established. Since there is no previously determined package programme applied in education faculties educating Turkish Language and Literature teachers, the necessity to investigate the relevancy of professional competency content with the subjects taught at the departments where Turkish language and literature teachers are educated has arisen. In this study, the curriculums of the departments educating Turkish language and literature teachers were compared and the relevancy of these curriculums with professional competency content was attempted be detected. The curriculums of 7 universities determined within this study were reached through subject data packages. Reviewing each subject in the curriculums separately, the ones which may meet sub-fields of professional competency content were tried to be determined. Of the professional competency fields, the A, B, C, D fields were reviewed. After the review, these fields were compared with the curriculums of the Turkish language and literature departments of Atatürk University, Başkent University, Dokuz Eylül University, Gazi University, Marmara University, Necmettin Erbakan University, Yedi Tepe University and the sub fields that these subjects could meet were attempted to be determined. The curriculum of each university was handled separately. Making a table of the subjects, the sub fields were identified. This identification process was based on subject data packages and the content in them. According to the results obtained from the research, it was detected that there is no unity between the curriculums. The diversity of the subjects was also included in this study. Moreover, it was observed that the subjects are sufficient in meeting only the A and B fields of the professional competency content that was identified but not sufficient in meeting the C and D fields. In addition, it was seen in the light of the results of this study that some of the qualifications that a Turkish language and literature teacher should have were not included within the professional competency content.