Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren lisans programlarının 21. yüzyıl becerilerini karşılama düzeyi
The alignment of undergradaute programs training language and literature teachers with 21st century skills
- Tez No: 925351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği müfredatı, Türk dili ve edebiyatı öğretimi, 21st-century skills, Turkish language and literatüre teaching, curriculum for Turkish language and literatüre teaching, teaching Turkish language and literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren bölümlerin müfredatlarının 21. yüzyıl becerilerini karşılama düzeyini incelemeyi amaçlayan bu çalışma ile seçilen müfredatlarda 21. yüzyıl becerileri incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmanın temel problemi şu şekilde ifade edilmiştir:“Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren lisans programlarının 21.yüzyıl becerilerini karşılama düzeyi nedir?”Yöntem: Türk dili ve edebiyatı öğretmeni yetiştiren bölümlerinin müfredatlarının 21.yüzyıl becerilerini karşılama düzeyinin incelendiği bu çalışmanın yöntemi durum çalışmasıdır. Bulgular: Araştırma kapsamında, Atatürk Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Lisans Programı ders bilgi paketleri incelenmiş ve bu programların 21. yüzyıl becerilerini ne düzeyde içerdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar: 21. yüzyıl becerilerinin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Lisans Programlarında yer alma düzeyi, üniversiteler arasında farklılık göstermektedir. Bu durum, üniversitenin kendi ders içeriklerini bağımsız olarak düzenlemesinden kaynaklıdır. Bu yaklaşımla 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması mümkün olsa da bu becerilerin her derste etkili bir şekilde işlenebilmesi için, dersi veren öğretim üyelerinin ders bilgi paketlerinde, dersle ilgili öğrenme çıktılarının 21. yüzyıl becerilerini içerek şekilde hazırlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this study, which aims to examine the level of meeting 21st century skills in the curricula of Turkish language and literature teacher training departments, 21st century skills were examined in the selected curricula. In this context, the main problem of the research was expressed as follows:“What is the level of Turkish language and literature teacher training undergraduate programmes meeting 21st century skills?”Method: The method of this study, which examines the level of meeting 21st century skills in the curricula of Turkish language and literature teacher training departments, is a case study. Findings: Within the scope of the research, the course information packages of the Turkish Language and Literature Teacher Education Undergraduate Programmes of Atatürk University, Balıkesir University, Dicle University, Dokuz Eylül University, Gazi University, Marmara University, Necmettin Erbakan University and Van Yüzüncü Yıl University were examined and the level of 21st century skills in these programmes was determined. Conclusions: The level of inclusion of 21st century skills in Turkish Language and Literature Teaching Undergraduate Programmes varies among universities. This is due to the fact that universities organise their course content independently. Although it is possible to gain 21st century skills with this approach, in order to teach these skills effectively in every course, the learning outcomes related to the course should be prepared in a way that includes 21st century skills in the course information packages of the lecturers teaching the course.