The role of socio-spatial features on the perception of publicness: The case of urban transit spaces
Sosyo-mekansal öğelerin kamusallık algısı üzerine etkileri: Kentsel ulaşım alanları
  1. Tez No: 366644
  2. Yazar: BUSE CEREN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Şehircilik ve Bölge Planlama, Interior Design and Decoration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: kamusal alan, kamusallık algısı, sosyal – mekansal öğeler, AŞTİ, public space, perception of publicness, social and spatial features, transit spaces
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kamusallık, mekanın, mekan kullanıcısıyla ilişkisinden doğan özelliklerinden biridir. Mekanın kullanıcısı üzerinde oluşturduğu kamusallık algısı, mülk sahipliğinin örgütlenme tipleri, yönetim modelleri ve mekansal öğeler gibi sosyal ve mekansal bileşenlere dayanır. Sosyo-mekansal öğeler, sosyal ve fiziksel anlamda kullanıcının talep ve gereksinimlerine yanıt verebilecek, gözlemlenebilir öğeler olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, sosyo-mekansal öğelerin kamusallık algısı üzerindeki etkilerini kentsel ulaşım mekanları örneği üzerinden araştırmaktır. Kamusal mekanın, sosyal ve fiziksel olarak, hangi öğeler aracılığıyla ve hangi koşullarda kullanıcı tarafından kamusal olarak algılandığını anlamak çalışmanın odak noktasıdır. Alan araştırması, AŞTİ Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları, tuvalet, oturma ve dinlenme alanları gibi kullanımlara ve mekanın kapsayıcılığına ilişkin sosyo-mekansal öğelerin, genel kamusallık algısı üzerinde etkisi olduğunu ve bu genel algının yaş, cinsiyet kullanım sıklığı gibi kullanıcı grubuna ait özelliklerden etkilenmediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Publicness is the characteristic of a space segment indicating its ability to relate to public. Perception of publicness depends on various components of spaces such as ownership pattern, management model and spatial features. Socio-spatial features are taken as observable social, spatial and physical characteristics of public spaces, answering to the needs of the public. This study aims to investigate the relationship between spatial features of the built environment and their contribution to the perception of publicness through the case of urban transit spaces. Do socio-spatial features affect the perception of publicness, and if so, how do their effects vary for different user groups are the main research questions. The field survey was conducted in Ankara Intercity Bus Station (ASTI) as an urban transit space. Findings indicate that socio-spatial features involving facilities and inclusiveness of the space are the main factors which seem to affect the overall perception of publicness; although none of the characteristics of user groups such as age, gender and frequency of use of that space was found to have a direct effect on it.