An analysis of the relations between İran and the USA during the Pahlavi era by use of alliance theories
Pehlevi Dönemi İran ve ABD ilişkilerinin ittifak teorileri kullanımıyla analizi
  1. Tez No: 366679
  2. Yazar: GÜLHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİLGE CRISS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, her yerde dengeleme (omnibalancing), İran, ittifak teorileri, Pehlevi dönemi, alliance theories, Iran, Pahlavi era, omnibalancing theory, United States
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez ittifak teorileri çerçevesinde Pehlevi dönemi ABD-İran ilişkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. İttifak teorileri üzerine var olan literatürü tartışarak İran ve ABD arasındaki ittifaka kapsamlı bir bakış açısı getirmeye çalışmaktadır. İran'ın ABD ile ittifak oluşturmasının iç ve dış sebeplerini ortaya koymak için 1. Dünya Savaşı'ndan 1979 Devrimi'ne kadarki İran tarihi incelenmektedir. İran tarihiyle bağlantılı olarak, 19. yüzyılın başlarına dayanan İran-ABD ilişkileri Pehlevi dönemine odaklanılarak ekonomik, askeri ve diplomatik perspektifle anlatılmaktadır. Bu tez İran ve ABD arasındaki sadık ittifakın temelindeki sebepleri kavramak için Pehlevi döneminde İran'ın karşı karşıya kaldığı dış tehditlerin yanı sıra iç tehditleri de tanımlamaktadır. Bu tanımlamayı da her yerde dengeleme (omnibalancing) teorisine dayanarak yapar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to elaborate on the US-Iranian relations during Pahlavi era within the framework of alliance theories. By discussing the existing literature on alliance theories, it tries to bring comprehensive understanding of the alliance between Iran and the USA. In order to propound external and internal reasons for Iran to seek alliance with the USA, Iranian history from World War I to 1979 Revolution is examined. In connection with Iranian history, the relation between Iran and the USA which dates back to early 19th century is surveyed with economic, military, and diplomatic perspectives by focusing on Pahlavi era. It endeavors to illustrate on external threats as well as the internal threats that Iran faced during Pahlavi era in order to grip the underlying causes of the“devoted”alliance between Iran and the USA. This portrayal is done on the basis of omnibalancing theory.