İşletme çalışanları tarafından yapılan hileler ve çalışan hilelerinin tespiyle ilgili bir uygulama
The fraud made by business employess and the employee of fraud determination relevant of an application
  1. Tez No: 366718
  2. Yazar: ADALET GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER KIYMETLİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: hile, denetim, çalışan hileleri, veri madenciliği, K-n yakın komşu algoritması
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bir rapor içerisindeki bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği, bu rapordaki bilgiler doğrultusunda verilecek kararı etkilemektedir. İşletme tarafından hazırlanan raporlar, finansal tablo kullanıcıların kararlarını etkilemektedir. Bir banka içerisinde müşteriye kredi kullandırılmak için hazırlanan raporlar ise krediye onay verecek birimin kararını etkilemektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde, günümüzde tüm işlemler bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Finans dünyasındaki gelişmeler de bu işlemlerin sıklığını artırmakta ve çeşitlendirmektedir. Tüm verilerin yoğunluğu karar verme aşamasında karmaşıklığa neden olduğu için, verilerin daha iyi analiz edilebilmesi gerekmektedir. Bu durum denetim ihtiyacını gerektirmiştir. Denetçinin sayısal veriler içerisinde hileleri tespit edebilmesi için kullanabileceği birçok istatistiksel yöntem vardır. Verilerin büyüklüğüne göre, kullanacağı istatistiki yöntemler değişkenlik gösterebilir. Bu çalışmada, mevcut verilerden yararlanılarak, hile yapabilecek çalışanın tespit edilebilmesi için veri madenciliği yöntemlerinden“K-n yakın komşu algoritması”istatistiki hesaplama yönteminden yararlanılmıştır. Bu yöntem kullanılarak, daha önce hile yapmış çalışan profillerinden yola çıkarak veriler içerisinde buna en yakın çalışanların hile yapabilme potansiyelinde olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect on the decision, accuracy and reliability of the information in a report, according to the information in this report. An effect on the decisions, are user of the financial statements prepared by business of the financial reports. In a bank prepared customer credit reports and documents have affected a decisions the loan approval department. At the present day, all of the financial process carry out on computer thanks to development in technology. The financial world in developments, this process is increasing of the density also diversified. The decision-making in stage lead complexity all of data density therefore must be analyze better all data. This case has reveal in requirement audit. The many statistical methods that, auditors can be used for determined of fraud in the numerical data. According to the size of data, statistical methods will be used to show variability. In this work, the data mining methods used“K-n neighbour algorithm”in the statistical methods for determined could be fraud employees using the data avaible. Using this method, the employees data has been determined could be fraud, formerly used fraud employees profile in data. Keys Words: fraud, auditor, employee's fraud, data mining, k-nearest neighbour algorithm