Çağdaş Türk resim sanatında başlangıcından günümüze kadın figürü ve feminist sanatın batı sanatı ve Türk sanatı içindeki yeri
From past to present woman figure in contemporary Turkish painting art and the place of feminist art in western art and Turkish art
  1. Tez No: 366772
  2. Yazar: EMİNE POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Figür, Feminizm, Feminist sanat, beden
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Beden, figür, toplumsal bağ, kadın gibi öğelerin; toplumsal yaşam içinde, hangi bağlamlarda biraradalıklarını sürdürdüklerinin ve ne gibi oluşumlara zemin hazırladıklarının araştırıldığı bu tez çalışmasında; bu bağlamların biraradalıkları bir temele oturtulmaya çalışılmıştır. Tekvin (Yaratılış) ve Adem ile Havva'dan başlayarak, toplumun sosyal yapısını ve biraradalıklarını oluşturacak öğretileri aktaran figürün; dönüştürürken dönüşüme uğraması ve kadın bireyselleşmesine, öznelleşmesine; hem Batı hem de Türk erkek egemen toplumunun, izin vermeme nedenlerini gözler önüne sermesi dolayısıyla, çalışmanın konusu ilgi çekicidir. Bu tez çalışması; Literatür taramasına, Feminizm'in ve Feminist sanat tarihinin derinliklerine inerek elde edilen verilere, resim yorumlarına ve tez hazırlama aşamaları boyunca yapılan resimlerden hazırlanan uygulama resimlerinden elde edilen verilere yer vermiştir. Ayrıca günümüz sanatçı görüşlerine yapılan yorumlara dayanarak bir düşünce sistemi geliştirilmiştir. Bu tez çalışması geliştirdiği düşünce sistemini belirli kuramsal çerçeveye oturtması ve bu çerçevenin sosyal bilimlere katkıda bulunması nedeniyle önem arz eder. Kadın ve erkeğin; toplum oluşturan tarihsel bağların; neresinde olduğunun anlamlandırılabilmesi bağlamında bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this tesis work, in which contexts items like body, figure, societal tie and women are continued their togetherness in communal living, and to which formations they lead up, are searched, and these context togethernesses have been tried to place on a base. While transferring the knowledge of formation of social structure and togetherness of the society, from genesis and Adam and Eve why it has transformed during its transforming act at the same time, and what are the reasons to this change, why the society do not allow to the individualisation of women and to their subjectivities in both western and Turkish societies which seem like male-dominant societies, such questions which are searched within the scope of this thesis make its interesting. In this thesis work a thinking system has been developed depending on literature survey, and data obtained from feminism and Feminist art history by reaching to their depths, painting interpretations, and from prepared pictures for the thesis work in several phases, also from the opinions of nowadays'artists have been benefited. This thesis work is important, because, it places from it develeped thinking system to a determined theoretical framework, and this framework makes contributions to the social sciences. Reading this thesis work, as a source will be helpful in giving meaning to our places as women and men in a given society, and in historical ties which formed the society.