İbrahim Hakkı Konyalı ve eserlerinde sanat tarihi
İbrahi̇m Hakki Konyalı and the art hi̇story in hi̇s works
  1. Tez No: 366797
  2. Yazar: MEHMET ZAHİR ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALİ BAYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Sanat Tarihi, Biography, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Hakkı Konyalı, Mimar Sinan, İstanbul, Erzurum, Konya, Aksaray, Gazete, Dergi, İbrahim Hakkı Konyalı, Mimar Sinan, İstanbul, Erzurum, Konya, Aksaray, Newspaper, Journal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1398
Özet
Bu tez İbrahim Hakkı Konyalı'nın Türk Sanatı ve Sanat Tarihi araştırmalarını incelemektedir. Onun yoğun ve çok çeşitli yayın, araştırma ve çalışmalarının içinden gün yüzüne çıkmış, yayın dünyası ile buluşmuş ve yayına hazırlandığı halde basılmamış eserlerinin içerisinden Sanat Tarihi'ni bulmak, çıkarmak ve bu kısmı Sanat Tarihi açısından, metodolojik ve kronolojik olarak değerlendirmek tezimizin önemli ana hedefini oluşturmaktadır. Sanattan estetiğe, mimariden hata, ebrudan müzeciliğe, kılıçtan topa, haritadan arşiv vesikalarına, kitabelerden el sanatlarına; Osmanlı Sanatın'dan Selçuklu Sanatı'na, Bizans Sanatı'ndan Erken Dönem İslam Sanatı'na uzanan uzun bir Sanat Tarihi literatürüne hâkim olan Konyalı'nın eserleri başdöndüren bir yekûnu teşkil etmektedir. Cumhuriyetin kuruluşundan önce başladığı yayın ve gazetecilik hayatına ömrünün sonuna kadar devam eden bir ilim adamı olarak Konyalı, pek çok eserini de yayınlamadan bu dünyadan göçmüştür. Onun sadece kitaplarını incelemek ve bu kitaplarında bir araya getirdiği Sanat Tarihi başlı başına bir tez iken biz onun bir bütün olarak ele almak ve bu şekilde bir sonuca varmak için kitaplarının yanı sıra arşivinde, gazetelerdeki köşe yazılarında ve dergi makalelerinini de tarayarak Sanat Tarihi'ne dair olanları bir araya getirmeye çalıştık. Bu şekilde onu kuşbakışı olarak görmek ve Türk Sanatına katkı ve yeniliklerini değerlendirme imkânı bulabildik. Elbette böyle yoğunlukla çalışıp“azizim çalışmaktan ölüme fırsat bulamıyorum”diyecek kadar azimli ve çalışkan bir vatan evladının eserlerine dalıp oradan bir nevi cımbızla Sanat Tarihi'ni ayıklamak, düzenlemek, bir araya getirmek, harmanlamak ve bir neticeye varmak zevkli ama yorucu olsa gerek. Cumhuriyetin kültür, tarih ve sanat hayatını inceleyen herkesin yolunu mutlaka düşürmesi gereken önemli bir duraktır Konyalı. Özelde İstanbul ve Konya, genelde memleketin neredeyse bütünü hakkında kalem oynatmış, karalamış, yayınlamış büyük ilim adamı ve araştırmacı olarak Konyalı, ne yazık ki bu yönüyle yeterince incelenmemiş ve hak ettiği yere bir türlü oturtulmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies İbrahim Hakkı Konyalı's researches on Turkish art and art history. The most important aim of our thesis is to reach art history among his intensive researches and studies and works which have been come to light or his publications that haven't been published although they are ready to be published and to analyze them methodologically and chronologically in terms of art history. Konyalı's works ranging from art to aesthetics, architecture to caligraphy, marbling to museology, sword to field gun, mapping to archive documents, inscriptions to handicrafts, Ottoman art to Seljuk art, byzantine art to early period Islam art have a long historical background and constitute a magnificent amount. Konyalı, whose journalism and publication career started before the establishment of Republic, continued to be known as a researcher, historian and art historian but passed away before most of his works were published. Although to analyze his books and art history mentioned in these books are themselves topics of a thesis alone, apart from his books ,we have tried to collect the information about art history by scanning papers, columns, and his journal articles in order to tackle him as a whole and reach a consequence. In this way, we have had the opportunity to observe him through bird's eye view and evaluate his contributions and innovations to Turkish art. Of course ıt is worth mentioning that to concentrate on the works of this precious, determined and hard-working personality who mentions that; '' ı can't spare time to die because of working'' and to select data about art history, to arrange, gather, blend it and reach a conclusion is a tasteful but tiring process. Konyalı is an important point to be applied by everyone who would like to study culture, history and art life of Republic. Konyalı the outstanding scientist and researcher, who published books, wrote about İstanbul and Konya in particular and almost about the whole country in general hasn't been known for his capacity and unfortunately hasn't had the position he really deserves.