Ortaçağ'da Bingöl'ün tarihi coğrafyası
Medieval the historical geography of the Bi̇ngöl
  1. Tez No: 366834
  2. Yazar: ZÜBEYR YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GEYİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihî Coğrafya, Anadolu, Bingöl, Ortaçağ, Historic Geography, Anatolia, Bingöl, Middle Age
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Anadolu, köklü bir tarihî geçmişe sahiptir. Jeopolitik konumu dolayısıyla eski dünya kıtalarını birbirine bağlaması, farklı kültür ve medeniyetler arasındaki aktarımı sağlaması, önemli tarihi ticaret yollarının geçiş güzergâhında bulunması, yerleşme için verimli topraklara sahip olması gibi hususlar, Anadolu'yu önemli kılan unsurların başında gelmektedir. Yapılan bu çalışma giriş, altı bölüm ve sonuçtan müteşekkildir. Girişte, çalışmaya dair ana hatlara değinildi. Birinci bölümde, Tarihî Coğrafya konusuyla ilgili temel bilgiler verildi. İkinci bölümde, Bingöl'ün coğrafi konumu ve özellikleri anlatıldı. Üçüncü bölümde, Başlangıçtan Ortaçağ'a Kadar Bingöl Tarihi'nden bahsedildi. Dördüncü bölümde, Ortaçağ'da Bingöl anlatıldı. Beşinci bölümde, Ortaçağ'da Bingöl'ün Tarihi Coğrafyası'nın farklı dönemlere paralel analizi yapıldı. Altıncı bölümde Ortaçağ'da Bingöl'ün Kültür ve Medeniyeti ana başlığı altında geniş malumat verildi. Sonuçta ise, genel bir değerlendirme yapılarak bir çıkarımda bulunuldu.
Özet (Çeviri)
Anatolia is of deep-seated historic past. The matters such as due to its geopolitics situation, the connection of the old continents to one another, providing interaction among different cultures and civilizations, being on important interjunctions of historic trade roads, having fertile soils for settlement make anatolia signigficant. This study consisted of the section of introduction and six sub-sections and conclusion. In introduction section, main lines about the study were mentioned. In the first section, basic knowledge about historic-geography subject was given. In the second section, geographical situation and features of Bingöl were stutied. In the third part, Bingöls' history from the begining to the Middle Age was mentioned. In the fourth section, Bingöl in the Middle Age was told. In the fifth section, parellel analysis of Bingöl's Historic Geografhy in the Middle Age was made in diffetent periods. In the sixth section, wide knowledge about culture and civilization of Bingöl in the Middle Age was given. In conclusion, a general assessment made and deduced.