Çağdaş İngiliz tiyatrosunda kullanılan feminist stratejiler
Feminist strategies in contemporary British theatre
  1. Tez No: 366835
  2. Yazar: GAMZE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Caryl Churchill, Pam Gems, Timberlake Wertenbaker, Feminist Strateji, İçerik, Biçim, Uygulama, Caryl Churchill, Pam Gems, Timberlake Wertenbaker, Feminist Strategy, Theme, Form, Performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyıl İngiliz tiyatrosunda kadın oyun yazarlarının sıklıkla kullandıkları feminist stratejiler, bahsedilen dönemde popülerlik kazanmış Caryl Churchill, Pam Gems ve Timberlake Wertenbaker adlı üç kadın oyun yazarının oyunlarını yazarken yararlandıkları stratejik öğeler gösterilerek açığa çıkarılacaktır. Çalışmamız bir giriş bölümü, bir ana bölüm ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kısaca feminist tiyatro ve Kadın Özgürlük Hareketi arasındaki ilişkiden bahsedilerek Churchill, Gems ve Wertenbaker'ın yazın anlayışlarına değinilecektir. Çalışmamızın inceleme bölümü olan birinci bölümde de bu üç yazardan seçilen oyunlarda ön plâna çıkan feminist stratejiler içerik, biçim ve uygulama bağlamlarında olmak üzere üç ana başlık altında değerlendirilecektir. Çalışmamız, ataerkil düzen tarafından sosyal, siyasal ve ekonomik alanda olduğu gibi yazınsal alanda geri plâna itilen kadınların, 20. yüzyıl İngiliz feminist tiyatrosunun önemli kadın oyun yazarlarının katkısıyla yazınsal alanda nasıl kimlik kazandıklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, feminist strategies frequently used by women playwrights in British theatre of the 20th century are revealed by showing the strategic elements used by Caryl Churchill, Pam Gems and Timberlake Wertenbaker who gained popularity during this period. This study consists of an introduction, a main chapter and a conclusion. In the introduction, the relationship between feminist theatre and Women's Liberation Movement is briefly handled, and Churchill's, Gems' and Wertenbaker's writing styles are introduced. In the first chapter which is the main part of this study, feminist strategies coming to the forefront in the plays of these playwrights are evaluated under three main titles in terms of theme, form and performance. This study reveals the ways in which women, suppressed in the literary arena as well as the social, political and economic areas by the patriarchal order, gained their identities in literature through the contributions of important women playwrights of British feminist theatre in the 20th century.