Kamusal alan, televizyon ve yeteneklerin temsili: Yetenek Sizsiniz Türkiye programı eleştirisi
The public sphere, television and representation of talent: The criticism of Turkey's Got Talent Competition program
  1. Tez No: 366966
  2. Yazar: ÖZGE ÇEPNİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, televizyon, yetenek, kültür endüstrisi, Public space, television, talent, culture industry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çalışmanın temel amacı yeteneğin temsilinin,Frankfurt Okulu üyelerinin kültür endüstrisi anlayışları bağlamında değerlendirmektir. Bu bağlamda çalışmanın kavramsal çerçevesini kültür endüstrisi oluştururken merkezini yeteneğin bireye aitliği ve sonrasında ise sosyal, psikolojik ve kültürel bir gösterge olarak yeteneğin birey üstündeki temsili oluşturmaktadır. Literatür taraması yönteminin uygulandığı çalışmada, yeteneğin bireye aitliğinin kültür endüstrisi tarafından özgünlüğünü yitirmesi, bir metaya dönüştürülmesi ve kapitalizmin çıkarlarına uygun bir forma sokulması konu edilmektedir. Giriş ve sonuç bölümleri hariç üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü; kamusal alan, kamusal alanın tarihsel gelişim süreci, kamusal alanı merkeze alan yaklaşımlar ve bu yaklaşımlara getirilen eleştiriler ile kamusal alanın yapısal dönüşümü üzerine yoğunlaşılmıştır. İkinci bölümde; kamusal bir alan olarak televizyon ele alınmış ve televizyon üzerine eleştirel ve kuramsal yaklaşımlara değinilerek, bir eğlence endüstrisi olarak televizyonda reality adı altında yayınlanan yetenek yarışmalarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde; yetenek olgusu, örnek program 'Yetenek Sizsiniz Türkiye' çerçevesinde önce programın genel yapısı ortaya konularak, sonrasında birinci bölümden derlenen kavramlarla birlikte, kültür endüstrisi bağlamında Frankfurt Okulu üyelerinin en çok eleştiri getirdikleri noktalar üzerinden ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was assessment to represent of the talent in the scope of conceptions of the members of the Frankfurt School cultural industry. In this context, when creating the conceptual framework of the culture industry, center of the talent of individuals and afterward social, psychological and cultural as an indicator of the talent is representative form in individuals. In this study the method of literature survey appliedis the subject the ability of individuals to lose its originality by the culture industry, transformed into a commodity and introducing a form of capitalism in the interests. In the first section except for introduction and result sections of the study, which is consists of three sections, focused on; public space, the historical development of public space, public space centered approaches, the criticisms of this approach and the structural transformation of the public space. In the second section; television as an area of public were discussed and reference to critical and theoretical approaches on television, talent competitions published under the name of reality were mentionedas an entertainment industry on television. In the third section; phenomenon of the talent was assessed the scope of the sample program“Turkey's Got Talent”firstly the overall structure of the program as put forth following compiled together with the concepts from the first section cultural industries in the context of most of the members of the Frankfurt School critique by taking their spots.