Medya ve risk toplumu ilişkisi bağlamında terör haberlerinin analizi
The analysis of terror news on the context of relationship between media and risk society
  1. Tez No: 366967
  2. Yazar: FETİH ÜVEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Toplumu ve Belirsizlikleri, Medya, Terör, Korku, Risk, Uncertainty and Risk Society, Media, Terror, Horror
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Medya günümüzde vardığı teknolojik gelişme seviyesiyle ve yerine getirdiği hayati işlevleriyle artık her toplumsal katmanı yönlendirebilecek çok güçlü bir etkiye sahiptir. Medya sistemi içerisinde yer alan nitelikler o kadar önemlidir ki, her biri ayrı ayrı incelenmeyi de gerektirir. Biz de bu hayati önemden dolayı özellikle hem medyayı hem de toplumu yakından ilgilendirebilecek bir konu üzerinde durmak istiyoruz. Bu konu, kitle iletişim araçlarını kullanmadan işlevsiz bir niteliğe bürünen terör olgusu, terör örgütlerinin amaçları ve basındaki görünürlüklerinin analizleriyle ilgilidir. Terörün, çalışmamızda da belirteceğimiz gibi, yıldırma, baskı uygulama, korkutma, şiddete başvurma ve tehdit etme gibi yöntemleri vardır. Bu yöntemlerle terör örgütleri, isteklerini kabul ettirmeyi ve kendi lehlerine karar almayı amaçlar. Ancak bunu gerçekleştirebilecekleri gerekli ortamlar ve şartlar da lazımdır. İşte bu gerekli ortam ve şartları terör örgütleri, medya aracığıyla sağlamaktadır. Peki, çalışmamızda işin risk toplumuyla olan ilişkisi nedir? Bu ilişki, daha çok işin duygusal boyutunu oluşturur. Yani bir toplumda bazı ya da birçok olay yaşanır, geçer gider, ancak bunun zihinlerde bıraktığı etki öyle kolay kolay silinemez. Bu olumsuz etki kolay kolay da silinmediği için insanların karar verme süreçlerini olumsuz yönde etkiler. Karar verme yetisini yitiren bir toplumun kendini gerçek tehlikelere karşı koruyamaması ve tepkisini yanlış yöne ve ölçüsüzce gerçekleştirmesi söz konusudur. Çalışmamızın birinci bölümünde, risk, risk toplumu ve özelikleri, risk toplumunun belirsizlikleri gibi çok önemli bilgileri içeren konulardan bahsettik. Bu konular diğer bölümlerde anlatacağımız terör sorununa ve analizine ilişkin çok önemli ipuçlarını içeriyor. İkinci bölümde de, terör tanımlaması, terörün medya ile bağlantısı ve medyanın haber pratikleriyle ilgili bilgiler mevcut. Bu kısımda edindiğimiz bilgiler, üçüncü bölümde gazetelerde olaylara yönelik yapılan haberlerin doğru anlaşılması, haberlerin, gazetelerde yayın politikalarına göre nasıl şekillendiğinin daha iyi görülebilmesi ve olayların basında nasıl yer aldığına dair bilgileri sunmaktadır. Üçüncü ve son bölümde de, ilk iki bölümün verilerinden hareket ederek Posta, Cumhuriyet, Taraf ve Zaman gazetelerine yansıyan terör olaylarının sağlıklı bir şekilde nasıl analiz edilmesi gerektiğiyle ilgili ayrıntılar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Media nowadays with the technological development level and now every society has fulfilled its function is to connect with and can steer has a very strong structure. It also contained within the system of nature is so important that each of the study area also creates. We especially because of the importance of the media as well as the society we want to stand on a topic of interest to closely. This topic without the use of tools associated mass wrapped in a dys functional nature of terrorism, it makes the management objectives of terrorist organization sand the press is concerned with the analysis. Terrorism, as we noted in our study, intimidation, pressure application, intimidation, violence and threat sare such methods. With this method, terrorist organizations to imposet he irrequests and is intended to rule in their favor. However, it is necessary to perform the necessary environment and conditions can be. This is the necessary environment and conditions of terrorist organizations, the media provide by means. So, in our study, the risk of the business relationship with society is? Risk of community interest in the emotional dimension creates more work. So some or many events occur in a community, the effects left in the minds of passes, but it can not be erased so easily. Because these adverse effects easily deleting negative impact on people's decision-making processes. A society which has lost the ability to decide himself the true and there sponse fails to protect against hazards in the wrong direction and there is unconscionable to perform. In the first part of our study, risk, risk society and their properties, such as the uncertainty of the risk society talked about topics that contain very important information. These issues will explain in other parts of the terrorism problem and gives important clues on the analysis. In these condpart, the terror definition of terrorism in connection with the media and the news media present practical information about. In thiss ection we do the necessary learning in the third section in the newspaper on the events of the news to be understood correctly, news, newspapers, broadcast ID according to the is shaped beter to be seen and events in the media get advice on how that information to us offers. The third and final section, the first two parts of the information by acting Posta newspaper, Cumhuriyet newspaper Taraf and Zaman newspaper accurately reflected in the acts of terrorism include details about how to analyze.