Televizyon haberlerinin anlatı formunun kurulmasında özel efektler
Special effects on establishing the narrative form of television news
- Tez No: 366965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Haber, Özel Efekt, Anlatı Yapısı, Television, News, Special Effects, Narrative Form
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Haberin anlatı yapısının oluşturulmasında özel efekt uygulamalarının nasıl kullanıldığını ortaya koymayı amaçlayan çalışmada, izlenme oranları oldukça yüksek medya içerikleri arasında ön sıralarda yer alan Ana Haber Bültenlerini irdelemektedir. Televizyon haberlerinin doğasında var olan görsellik unsuru, haberin içeriğini arka plana atmakta ve görsel gerçekliği öncelemektedir. Bununla birlikte, pek çok yeni teknik de televizyon haberciliğinin anlatı yapısının oluşturulmasında kullanılmaktadır. Bu yapının oluşturulmasında başvurulan yöntemlerden biri de özel efekt teknolojileridir. Özel efekt uygulaması da tıpkı diğer teknikler gibi haber anlatı formunun şekillenmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle en genel anlamda CGI efektler, pratik efektler, fiziksel efektler ve make up efektler ana haber bültenlerinde inandırıcılık ve gerçeklik bağlamında öncelenen özel efekt türleridir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study, the main news bulletin of the news published in the formation of narrative form, how to apply a special effect to reveal a role to play.The main news bulletins, watching high rates of media content is located in the front row. The inherent visual element of television news, news content to the background and is preceded by visual reality. However, many new techniques in the creation of the narrative structure of television journalism is used. This structure is one of the methods of forming electroluminescent special effects. Special effects in practice, is one of the techniques used in newsletters and other techniques such as just, is contributing to the shaping of the news narrative form. In particular, CGI, optical effects, physical effects and overlay techniques, often referred to in the main news bulletins so as to capture the credibility and authenticity.