Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve istihdam
Foreign direct investments and employment in Turkey
- Tez No: 366988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermaye, Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı, İstihdam, İşsizlik, Foreign Capital, Foreign Direct İnvestment, Employment, Unemployment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yatırımları karşılamak için yeterli tasarruf birikimi sağlanamamakta ve ülkeler yeni finansman arayışlarına girmektedirler. Burada karşımıza doğrudan yabancı sermaye yatırımları cazip olarak çıkmaktadır. İşsizlik, istihdam oranlarının düşüklüğü ülkemizin en ciddi problemlerindendir. Bu çalışmada, gelişmekte olan ülkelerin yatırımları finanse edebilmek için çok arzuladıkları doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve istihdam teorik olarak incelendikten sonra tarihsel süreç içerisinde Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve istihdama olan etkisi araştırılmıştır. Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yarattığı istihdam konusunda net rakamlar ortaya koymak zordur. Dünyada ve ülkemizde yapılan teorik çalışmalar, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdamı artırıcı etki yaptığını bildirmekle beraber ampirik çalışmalar farklı sonuçlar ortaya koymaktadır. Ülkemizde 1980 yılında başlayan sanayileşmede dışa açılma politikası sonucu ciddi manada yabancı sermaye girişi başlamış ve benimsenen ekonomik politikalar ile 2000 yılı sonrası daha da hız kazanmıştır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımların Türkiye'deki kısa tarihçesi belirtilmiş ve istihdama olan katkılarını belirtmek üzere ekonometrik bir çalışma yapılmıştır. Türkiye'nin 1980-2012 yılları arası yıllık doğrudan yabancı sermaye yatırımları, istihdam oranları ve yurtiçi hasıla verileri esas alınarak yapılan çalışmada; ADF birim kök testi, Zivot Andrews birim kök testi ve Gregory Hansen eş bütünleşme testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, istihdam, gelir ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasında uzun dönemli bir ilişki, eş bütünleşme olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
İnvestments in devoloping countries such as Turkey are sufficient to meet the savings accumulation can not be achieved and countries are entering the quest for new financing. Here we face stands out as an attractive foreign direct investment. Unemployment and the low employment rate is one of the serious problems of our country.In this study, foreign direct investments and employment, which developing countries long for in order to finance investments, have been theoratically studied and direct foreign capital investments and its effects on employment in Turkey the course of history have been researched. In Turkey, it is difficult to come up with exact figures related to the employmentcaused by foreign direct investments.Theoratical studies carried out in the World as well as in our country reveal that foreign direct investments have such an effect that increases employment but in practice there are different results. As a result of the policy of opening to the outer world in industrialisation starting in 1980 in our country, the flow of foreign capital into our country seriously started and it accelarated after 2000 with the economy policy adopted. A brief history of foreign direct investments in Turkey has been mentioned and a study revealing its contributions to employment has been carried out. In the study based on annual foreign direct investments between the years 1980 and 2012 , employment rates and the data of gross national products; ADF unit root test, Zivot Andrews unit root test and Gregory Hansen cointegration test have been used. Consequently, it has been revealed that there is no long term relationship between employment, income and foreign direct investment.