Sanat ve kültürün sergilenmesinde sanal müzelerin etkisinin ' Google Cultural Instıtute 'örneği üzerinden incelenmesi
Art and culture in exhibition effects of virtual museum of the 'Google Cultural Institute' investigation on the case
- Tez No: 366993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Sanal Müze, Sanat ve Kültürün Sergilenmesi, İnternet ve Sanat, Sanat Yönetimi, Museology, Virtual Museum, Exhibition of Arts and Culture, Internet and Art, Arts Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde müzecilik teknolojiye bağlı olarak boyut değiştirmiştir. Gerek içerik gerekse yönetim açısından sanat ve kültürün sergilenmesi müzelerin değişimine paralel olarak farklılaşmış, aynı zamanda etki alanı da genişlemiştir. Bu gelişmeler sonucunda özellikle ülkeler arası kültür etkileşimi hızlanmış, sanatın ekonomik güç olarak büyümesi ve etkinliği de artmıştır. Bu tezimizde özellikle teknolojiye bağlı olarak gelişen bir müze türü olan“ Sanal Müze ”kavramı üzerinde durulmuştur. Sanal müzelerin sanat ve kültürün sergilenmesindeki etkisi bir örnek üzerinde ele alınmıştır. Bu örneğimiz; sanal ortamda faaliyet gösteren“ Google Cultural Institute ”isimli bir sanal müzedir. Bu sanal müze; internette faaliyet gösteren dünyanın en büyük arama motoru olan Google'un bir hizmetidir. Çalışmamızda bu örnek üzerinden sanal müzeler, özellikle sergileme teknikleri ve kültürel etkileşim anlamında incelenmiş, teknik, sosyal ve ekonomik yönlerden konu çeşitli örnekler üzerinden ele alınmıştır. Bu çalışmadaki konu özellikle internette etkinliğini her geçen gün artıran sanal müzelerin incelenmesi ile ele alınarak, gerek müze ziyaretçi kitlesi gerekse müze yönetim ve sergileme sistemleri aracılığı ile sanatın toplum üzerindeki etkisinin gelecekte hangi boyutlara ulaşabileceğinin bir analizi yapılmıştır. Araştırmada genel olarak müzecilik, sanal müze, sanat ve müze yönetimi, sergileme vb. konu ile alakalı birçok kavram, teknik ve sosyolojik anlamda incelenmiştir. Özellikle sanal müzelerin internet ortamında sanat ve kültürü nasıl sergiledikleri, bu sergilemeyi yaparken teknoloji ve internetten nasıl yararlandıkları, sanat piyasası açısından nerede durdukları çeşitli sanal müze örnekleri ile açıklanmış, özellikle Google Cultural Institute örneği üzerinden öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays museum technology depending on the size has changed. In terms of the content and management of the museum exhibition of art and culture in parallel with changes differentiated, but also has expanded domain. As a result of these developments, in particular the interaction between countries has accelerated culture, the arts as an economic power has also increased growth and activity. This particular technology is caused by our thesis that a museum type“Virtual Museum”has focused on the concept. Virtual museum of art and culture in exhibiting the effect is discussed through an example. Our example; operating in a virtual environment“Google Cultural Institute”View is a virtual museum. This virtual museum; operates the world's largest search engine on the internet which is a service of Google. Working through this example in our virtual museum, especially in terms of cultural interaction and display techniques examined, technical, social and economic issues of the various examples are discussed. In this study, subjects, especially on the internet activity every day increases the virtual museum examining are examined, both museum visitors and audience as well as museum management and merchandising systems through the art of the impact on society of the future, which sizes can achieve an analysis was conducted. Research in general museology, virtual museums, art and museum management, exhibition and so on. relevant to the subject of many concepts, techniques and were examined in the sociological sense. In particular, the virtual museum in the internet medium of art and culture, how they exhibit, this exhibit while technology and the internet how they can benefit, the art market in terms of where they stopped several virtual museum with examples described, especially Google Cultural Institute on the example of predictions have been made.