Asanbek Stamov'un Cortuul romanı üzerine dil incelemesi (Çeviri yazı, aktarma, şekil bilgisi incelemesi)
Language examination related to the novel Cortuul of Asanbek Stamov (Article translation, allienism, morphology examination)
  1. Tez No: 366994
  2. Yazar: CUMA BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI İBRAHİM DELİCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asanbek Stamov, Cortuul Romanı, Kırgız Edebiyatı, Kırgız Türkçesi, Asanbek Stamov, the Novel Cortuul, Kyrgyz Literature, Kyrgyz Turkish Language
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 746
Özet
Bu çalışma XX. Yüzyılın başlarında gelişmeye başlayan modern Kırgız edebiyatının ünlü yazarlarından olan Asanbek Stamov'un tarihi hikâyelerden oluşan Cortuul (Yağma) romanının dil incelemesi (Çeviriyazı, Türkiye Türkçesine aktarımı ve şekil bilgisi) üzerinedir. Cortuul romanı Kuzey-Batı Kıpçak grubu içerisine giren Kırgız Türkçesinde ve Kiril alfabesiyle yazılmıştır. Roman“Uçkun Yayınevi”tarafından 1992 yılında Frunze (Bişkek'te) basılmıştır. Tezin giriş bölümünde Kırgız Edebiyatı, Kırgız Türkçesi, romanın yapısal özellikleri ile romanın yazarı Asanbek Stamov ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılan bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde romanın şekil bilgisi incelemesi, ikinci bölümde Kiril alfabesinden Latin alfabesine çeviriyazısı, üçüncü bölümde ise Kırgız Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is related to the language examination (translated document, its transcription into the Turkish language of Turkey and morphology) of the novel Cortuul (Yağma-Plunder) which is comprised of historic stories by Asanbek Stamov who is one of the famous authors of modern Kyrgyz literature beginning to develop since the beginning of XX. Century. The novel Cortuul is written in Kyrgyz Turkish language—included in the Northwest kypchak group—with Cyrillic alphabet. This novel was published by“Uçkun yayınevi (publishing house)”in Frunze (Bishkek) in 1992. In the introduction part of this dissertation, information is provided pursuant to Kyrgyz literature, Kyrgyz Turkish language, formal characteristics of the novel along with the author Asanbek Stamov and his works. This study hereby consists of three main parts. The morphology of the novel is examined in the first part, it is transcribed from Cyrillic alphabet into Latin alphabet in the second part and it is translated from Kyrgyz Turkish language into Turkish language of Turkey in the third part.