Laktik asit bakterileri inokulantlarının ayçiçeği silajının fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
The effect of lactic acid bakterial inoculants on the fermantation, aerobic stability and in vitro organic matter digestability of sunflowers silages
  1. Tez No: 367404
  2. Yazar: CENK TEPELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET LEVENT ÖZDÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakteri inokulantları, Fermantasyon, Aerobik stabilite, in vitro organik madde sindirilebilirliği, Lactic acid bacterial inoculants, silage fermentation, whole plant sunflower, aerobic stability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma homofermantatif ve/veya heterofermantatif laktik asit bakteri inokulantları ilavesinin, ayçiçeği silajlarında fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan ayçiçeği hasılları süt olum döneminde hasat edilmiştir. Homofermantatif laktik asit bakterisi olarak inokulant 1188 (Pioneer®, USA) ve heterofermantatif laktik asit bakterisi olarak inokulant 11A44 (Pioneer®, USA) kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 6,00 log10 koloni form ünite/g düzeyinde katılmışlardır. Ayçiçeği hasılları yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan, 1,0 litrelik özel kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 25±2°C' de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 2, 4, 8 ve 60. günlerde her gruptan 3'er kavanoz açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların, in vitro organik madde sindirilebilirliği saptanmıştır. Sonuç olarak homofermantatif laktik asit bakteri inokulantı ayçiçeği silajlarının fermantasyon özelliklerini artırmış ancak aerobik stabilitelerini düşürmüştür (P0.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of homofermentative (LAB) inoculants and/or heterofermentative lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and in vitro organic matter digestibility characteristics of sunflower silages. Hungarian vetch-Wheat mixtures were harvested at early bloom: milking stage. Inoculant 1188 (Pioneer®, USA), was used as homofermentative lactic acid bacteria and inoculant 11A44 (Pioneer®, USA) was used as heterofermentative lactic acid bacteria inoculant. Inoculants were applied to silages at 6.00 log10 cfu/g levels. After treatment, the chopped whole crop sunflower was ensiled in 1.0 liter special anaerobic jars, equipped with a lid enabling gas release only. The jars were stored at 25±2°C under laboratory conditions. Three jars from each group were sampled for chemical and microbiological analysis 2, 4, 8 and 45 days after ensiling. At the end of the ensiling period all silages were subjected to an aerobic stability test for 5 days. In addition, in vitro organic matter digestibilities of these silages were determined. Homofermentative lactic acid bacteria inoculants increased characteristics of fermentation but impaired aerobic stability of sunflower silages (P0.05) treatment effect on any variables measured on in vitro organic matter digestibility.